Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Sisaruus


Sisaruus tuo elämään paljon iloa ja vähän harmia - oli sisar tai veli sitten vammainen tai ei. Kun sisaruutta sävyttää vammaisuus, on lasten vanhemmilla suuri vastuu myös vammattomasta sisaruksesta. Sisaruussuhde on elämän mittainen, arvokas ja jokaiselle yksilöllinen kokemus. Vanhempien tehtävänä on antaa sisaruudelle paitsi tukea, myös rauhaa ja aikaa kehittyä.

Vanhemmat voivat tukea lapsiaan, mutta he eivät voi rakentaa sisaruutta lastensa puolesta. Äiti ja/tai isä voi kuitenkin auttaa myös vammatonta sisarusta antamalla hänelle oikeanlaista, ikään sopivaa tietoa sisaruksen vammasta, selittämällä ja perustelemalla sisaruksia koskevia päätöksiään ja huomioimalla lastensa erilaisia tarpeita tasapuolisesti.

Norio-keskuksen Erityinen sisaruus -sivustolla on kokemus- ja kirjatietoa pitkäaikaissairaan tai vammaisen lapsen sisarusten tukemiseen. Sivustoa ylläpitää Erityinen sisaruus -projekti, jonka yhteistyökumppani on Kehitysvammaisten Tukiliitto.Tukiliiton julkaisema Verraton sisaruus -opas sopii kaikenikäisten kehitysvammaisten ihmisten sisaruksille. Oppaan voi ladata pdf-muodossa tästä linkistä:
Verraton sisaruus.pdf