Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Angelmanin oireyhtymä

Angelman-lapsilla kehityksen viivästyminen huomataan yleensä jo alle vuoden iässä. Lapsen liikunnallisen kehityksen hitaus, syömisongelmat, vähäinen unen tarve sekä normaalia hitaampi kasvu ovat tyypillisiä ensioireita. Angelman-lapset ovat olemukseltaan iloisia ja innostuvia, toisinnaan ylivilkkaita. Lapset oppivat kävelemään selvästi muita ikäisiään myöhemmin, yleensä noin 3-4-vuoden iässä. Liikkuminen on haparoivaa ja ataktista.

Useimmat niistä ihmisistä, joilla on Angelmanin oireyhtymä, voivat elää osapuilleen yhtä pitkään kuin muutkin. Monet aikuiset Angelman-ihmiset ovat terveitä ja heillä on lähes normaali elämänkaari. He voivat asua esimerkiksi ryhmäkodissa ja työskennellä suojatussa ympäristössä. Epilepsian ja skolioosin kehittymisen suhteen pitää kuitenkin olla tarkkana, kertoi Jill Clayton-Smithin 9.2.2007 pidetyssä seminaarissa. Lue koko luentotiivistelmä.

Puhetta Angelman-lapsilla ei juurikaan kehity, vaan viittomien ja kuvakommunikaation opettaminen on tärkeää. Kommunikaation apuvälineitä ja menetelmiä on jo runsaasti. Tärkeintä on, että niitä valitaan ja käytetään yksilöllisesti kunkin lapsen omien lähtökohtien mukaisesti. Yhtä tärkeää on hallita valitun menetelmän perusteet, sillä se mahdollistaa menetelmän yksilöllisen soveltamisen arjen tilanteissa. Angelman-lapsen kommunikaatiota kehitettäessä kannattaa miettiä, mitkä ovat hänen vahvuutensa ja mitä kaikkea hän osaa. Mistä hän pitää ja nauttii? Mikä on vaikeaa? Lue Liisa Piirosen luento kommunikaatiosta ja haastavasta käyttäytymisestä. 


Suomen Angelman-yhdistys ry
The Angelman Syndrome Foundation (USA)