Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

2.9.2013
Henkilökohtainen apu tukee vanhempia hoivan ja palkkatyön yhteensovittamisessa
 

Suomessa on yli 6000 kehitysvammaista aikuista, jotka asuvat lapsuudenkodissaan vanhempiensa kanssa. Jos mukaan lasketaan lapset, kehitysvammaista perheenjäsentä hoidetaan kotona noin 12 500 suomalaisperheessä.

”Erityisesti sellaisissa tilanteissa, kun hoivan tarve on suuri, on tavallista, että toinen vanhemmista joko lyhentää työaikaansa tai jää kokonaan pois töistä”, toteaa Kehitysvammaliiton tutkija Sonja Miettinen.

Omaishoitajan työn ja palkkatyön yhdistämistä vaikeuttavat monet asiat. Osa-aikaista työtä ei välttämättä ole tarjolla omalla alalla, eikä palvelujärjestelmä taivu sellaisiin järjestelyihin, jotka mahdollistavat vaikeasti vammaisen lapsen vanhemmalle kahdeksantuntisen työpäivän. Omaishoito voi olla hyvinkin raskasta työtä samalla kun tukipalvelut, kuten kotipalvelut ja lomitukset, ovat vähäisiä.

Vaikka monelle vaikeasti vammaisen lapsen vanhemmalle omaishoito on pääasiallinen työ ja elämänmittainen ura, omaishoidon tuki ei korvaa palkkatulojen menetystä. Erityisesti yksinhuoltajat ovat hankalassa asemassa.


Henkilökohtainen apu tukee koko perhettä

Sonja Miettinen vertaili tutkimuksessaan Suomea Ruotsiin ja havaitsi, että Ruotsissa vammaisille lapsille on tarjolla enemmän ja joustavampaa tukea. Kehitysvammaiselle perheenjäsenelle voi saada helpommin esimerkiksi henkilökohtaista apua, mikä auttaa myös vanhempia hoivan ja palkkatyön yhteensovittamisessa.

”Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan vanhemmat, joiden lapsilla oli henkilökohtainen avustaja, ovat useammin palkkatyössä ja heillä on vähemmän sairauspoissaoloja töistä kuin niiden vammaisten lasten vanhemmilla, joilla tätä palvelua ei ole. Heillä on myös elämässään rennompi rytmi, enemmän aikaa muille perheenjäsenille sekä mahdollisuus myös omiin menoihin. Henkilökohtainen avustaja helpotti myös vammaisen perheenjäsenen kotoa pois muuttoa ja itsenäisen aikuiselämän.

Lähde: Kehitysvammaliitto

Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=989
 
   

 
Takaisin