Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

30.5.2013
Suomen UNICEF: "Suomen on parannettava vammaisten lasten asemaa"
 

UNICEFin julkistama kansainvälinen vuosiraportti nostaa esille maailman vammaisten lasten oikeudet. Monet raportin suosituksista eivät toteudu myöskään Suomessa.

Vammaisilla lapsilla on samat ihmisoikeudet kuin kaikilla muillakin lapsilla. Niiden toteutumisessa on kuitenkin suuria puutteita – ei vain kehitysmaissa, missä suurin osa maailman vammaisista lapsista asuu, vaan myös Suomessa.

Suomen UNICEF kokosi raportin julkistamisen alla yhteenvedon, jossa kerrotaan kuinkaThe State of the World’s Children 2013: Children with Disabilities -raportin kansainväliset suositukset toteutuvat Suomessa.

– Katsauksen lopputulos on kiistaton. Suomessa on tehtävä vielä paljon töitä vammaisten lasten oikeuksien parantamiseksi, Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki sanoo.

Vammaisille lapsille ja nuorille ei esimerkiksi anneta mahdollisuuksia osallistua omaa elämäänsä koskevaan päätöksentekoon ja heitä syrjitään monilla elämänalueilla.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa on niin suuria puutteita, että vammaisten lasten perheet joutuvat tekemään itsestään lastensuojeluilmoituksia saadakseen heille lakisääteisesti kuuluvaa tukea.

Monen peruskoulunsa päättävän vammaisen nuoren annetaan ymmärtää, että on vain tiettyjä vammaisille sopivia opiskelupaikkoja ja ammatteja.

Lisäksi vammaiset lapset ovat muita lapsia alttiimpia väkivallalle, myös seksuaaliselle väkivallalle. Myös suomalaiset vammaisjärjestöt ovat saaneet omilta toimijoiltaan tietoja, joiden valossa vaikuttaa siltä että Suomessa asuvat vammaiset tytöt ja nuoret naiset kohtaavat seksuaalista väkivaltaa huomattavan usein.

Suomi ei ole ratifioinut vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevaa yleissopimusta. Ratifioinnin viivästyminen on vaikuttanut siihen, miten vammaisten yhdenvertaista asemaa yhteiskunnassa edistetään ja vammaisten kohtaamaa syrjintää vähennetään.

 

Suomen UNICEFin tiedote on sivulla:
http://www.unicef.fi/uutinen-unicef?id=33264726

Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=931
 
   

 
Takaisin