Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

15.4.2013
Kehitysvammaisten Tukiliiton hallituksen huolenilmaus päättäjille
 

Kehitysvammaisten Tukiliiton hallituksen kannanotto, jota jaetaan päättäjille eri puolilla maata:

 

Kehitysvammaisten henkilöiden ja heidän perheidensä sopeutumisvalmennus on vaarassa

Kehitysvammaisten Tukiliitto on järjestänyt Kelan kustantamana sopeutumisvalmennuskursseja kehitysvammaisille henkilöille ja heidän perheilleen noin kaksikymmentä vuotta. Puolet kursseistamme on suunnattu aikuisille kehitysvammaisille henkilöille, puolet lapsiperheille. Vuosittain kursseja on järjestetty noin kymmenen.

Ensi vuodesta alkaen (Kelan uusi sopimuskausi koskee vuosia 2014-2017) emme enää kykene tarjoamaan Kelalle kurssien järjestämistä. Syynä ovat Kelan tiukentuneet standardit eli määritelmät siitä, miten sopeutumisvalmennuskurssit tulisi tehdä.

Uusien standardien vaatimukset muun muassa henkilöstön osalta ovat sellaisia, ettemme pysty vastaamaan niihin. Resurssimme eivät riitä. Kurssit painottuvat jatkossa lääketieteelliseen, eivät sosiaaliseen kuntoutukseen ja edellyttävät kurssien järjestäjältä moniammatillista työryhmää (lääkäri, sairaanhoitaja, terapeutteja). Kuitenkin kehitysvammaiset henkilöt ja heidän perheensä tarvitsisivat nimenomaan sosiaalista kuntoutusta ja vertaistukea.

Yhteistyön mahdollisuuksia on selvitetty muiden järjestöjen kanssa. Tilanne näyttää mahdottomalta tältäkin osin. Muilla järjestöillä, jotka järjestävät kohderyhmällemme kursseja, ei liioin ole mahdollisuutta lisätä tarjontaa. Olemme huolissamme myös siitä, tarjoavatko muutkaan kuntoutuspalvelujen tuottajat kursseja.

Olemme olleet yhteydessä Kelan johtoon tuoden esille huolemme uusien standardien aiheuttamasta tilanteesta. Vastauksessaan Kela ei kuitenkaan luvannut tilanteeseen mitään muutosta.

Sopeutumisvalmennuksen tavoitteena on tukea perheitä ja kehitysvammaisia aikuisia vertaistuen ja elämäntilanteeseen soveltuvan tiedon avulla. Kursseilla asiantuntijat kertovat muun muassa palveluista, kuntoutuksesta ja vinkeistä, joilla voi helpottaa arjen pyöritystä. Lisäksi vertaistuki on yksi sopeutumisvalmennuskurssin suurimmista anneista.

Ilmaisemme syvän huolemme kehitysvammaisten henkilöiden ja heidän perheidensä mahdollisuudesta päästä jatkossa osallistumaan sopeutumisvalmennukseen, joka on arjen hallinnan kannalta heille oleellisen tärkeää.

Tampereella 6.4.2013

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Hallitus

 

Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=899
 
   

 
Takaisin