Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

2.4.2013
Autismi on tavallisempaa kuin ajatellaan
 

 

Tiistaina 2. huhtikuuta kiinnitetään huomio autismiin, kehottaa Autismi- ja Aspergerliitto ry. Yhdistyneiden kansakuntien julistamaa autismitietoisuuspäivää (World Autism Awareness Day, WAAD) vietetään vuosittain maailmanlaajuisesti.

Euroopan unionin alueella asuu 3,3 miljoonaa autistista ihmistä, Suomessa heitä on arviolta 54 000. Autismia esiintyy kaikissa kulttuureissa ja yhteiskuntaluokissa. Huolimatta siitä, että autismi on yleistä, kohtaavat autismin kirjon ihmiset monenlaisia esteitä arkielämässään. Oikean diagnoosin saaminen ja kuntoutukseen pääseminen on puutteellista, koulutus- ja työllistymismahdollisuudet heikot ja yleensäkin osallistuminen kansalaisena on monesti vaikeaa.

Autismi on neurobiologinen häiriö, johon liittyvät toimintarajoitteet näkyvät käyttäytymisessä, vuorovaikutuksessa ja kommunikoinnissa. Aistimaailma – näkö-, kuulo-, tunto-, haju- tai makuaisti – voi olla korostunut tai muuten valtavirrasta poikkeava. Puhutaan autismin kirjosta, sillä autismiin liittyvät oireet vaihtelevat lievistä vaikeisiin: toinen tarvitsee tukea 24 tuntia vuorokaudessa, toinen pärjää kevyellä tuella. Autismi on elinikäistä. Se on vain yksi osa ihmistä, eikä määrittele koko persoonaa. Autistinen ihminen haluaa elää samanlaista elämää kuin muutkin, osallistua arkeen iloineen ja suruineen.

On tärkeää lisätä yleistä autismitietoutta, jotta ymmärrämme erilaisuutta. Ihmisiä, jotka opiskelevat, käyvät kaupoissa, asioivat virastoissa ja käyttävät päivittäin julkista liikennettä, kuten me muutkin. Erilaisuuden kohtaaminen ja ymmärtäminen vähentää ennakkoluuloja ja muuttaa asenteita.

Autismi- ja Aspergerliitto ry järjestää ”Wirtaa Autismista – Autism for Dummies” -tapahtuman Keskustoimistolla keskiviikkona 10.4. klo 14–19. Positiivisessa ja iloisessa tapahtumassa on ohjelmassa muun muassa Toiveiden puiden täyttämistä: Minun autismini? Mitä minä toivon? Mistä saan iloa? Samalla voi tutustua Autismi- ja Aspergerliiton edunvalvontaan, palveluneuvontaan, Autismi- ja Puoltajalehtiin sekä autismityön hankkeisiin. Tervetuloa tutustumaan, saamaan tietoa autismista ja verkostoitumaan! Lisätietoa:
Autismi- ja Aspergerliitto ry

 

 

Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=879
 
   

 
Takaisin