Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

28.3.2013
Vates-säätiö palkitsee: HOK-Elanto on Vuoden 2012 esimerkillinen työllistäjä
 

HOK-Elanto on saanut Vates-säätiön Vuoden esimerkillinen työllistäjä –palkinnon. Yritys on pitkäjänteisesti ja monipuolisesti kehittänyt vammaisten ja pitkäaikaissairaiden työllistämistä. Se on integroinut työolojen ja -tehtävien muokkaamisen työyhteisön toiminnan valtavirtaan, mikä mahdollistaa yksilöllisen rekrytoinnin sekä työssä
jaksamisen ja työhön paluun tukemisen.

"Tämä on sellaista kehittämistä, jota nyt Suomen työelämään tavoitellaan. Tavoite on selkeästi ilmaistu työelämän kehittämisstrategiassa, jolla pyritään Euroopan parhaaksi maaksi vuoteen 2020 mennessä", sanoo toimitusjohtaja Marjatta Varanka VATES-säätiöstä.

HOK-Elannon yhteistyö vastuullisessa rekrytoinnissa alkoi kehitysvammaisten tuetusta työllistämisestä ja on jatkunut jo yli kymmenen vuoden ajan mielenterveyskuntoutujien kanssa. HOK-Elanto on tarjonnut satoja työelämäosallisuuden paikkoja vammaisille ja osatyökykyisille. Se on integroinut vammaisten työllistymisestä alkaneen erityisosaamisen osaksi nykyistä toimintatapaansa, työolojen ja työtehtävien mukauttamista.

Työkyvyn hallintaohjelma koskee kaikkia HOK-Elannossa työskenteleviä ja  siitä tiedotetaan jokaiselle työntekijälle.


Fokus työssä jatkamisessa

Työntekijän työkyky elää elämäntilanteen mukana ja myös työn ja työtehtävien tulee kehittyä ja joustaa. HOKElannon työkyvyn hallintaohjelmassa keskeistä on yhteistyö esimiesten, työntekijöiden, luottamusmiesten, työsuojelun ja työterveyshuollonkanssa.

"Tärkeintä on oman esimiehen reagointi, jos työntekijän työkyky heikkenee. Työkyvyn alentuminen voi näkyä työssä selviytymisessä, asiakaspalautteissa tai työn laadussa. Esimies mahdollistaa työn jatkumisen, sillä varhain aloitetut keskustelut takaavat parhaat tulokset", sanoo HOK-Elannon työkykykonsultti Jari Malmström.

"Usein ajatellaan, ettei meidän työpaikalla ole mahdollista mukauttaa työtä. Vähänkään suuremmalta työpaikalta kuitenkin löydetään lukuisia työtehtäviä, joita voidaan räätälöidä yksilöllisesti – ainakin väliaikaisesti. Työtehtävien lisäksi mukautukset voivat koskea työaikaa, työvuorojen sijoittelua tai pituutta, tai vaikkapa vastuita", lisää Malmström.

Hänen mielestään meidän pitäisi osatyökykyisyyden sijaan kääntää ajatus siihen, että me kaikki olemme täysin työkykyisiä oikeantyyppiseen työhön. Esimerkiksi vakavasti masentunut ei välttämättä pysty tekemään asiakaspalvelutyötä, mutta pystyy tekemään varasto- tai hyllytystyötä. Tai alaraajavaivaa poteva tarjoilija pystyy tekemään
istumatyötä – täysin työkykyisenä. Mukautetussa työssä työntekijä tekee tuottavampaa
työtä, kun hänen ei tarvitse turvautua toistuviin sairauslomiin.

Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=887
 
   

 
Takaisin