Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

20.11.2012
Muotoillut ratkaisut 2012 -ohjelma ottaa asukkaat mukaan kehittämään palveluasumista Riihimäellä
 

Muotoillut ratkaisut 2012 on Suomen Kulttuurirahaston rahoittama ja designpääkaupunkivuoden kanssa yhteistyössä toteutettavassa ohjelma. Sen tavoitteena on löytää yhteiskuntamme haasteisiin tuoreita ratkaisuja katsomalla niitä uudella tavalla, muotoilun kautta.

Muotoillut ratkaisut 2012 -ohjelmassa on mukana viisi julkisen tai kolmannen sektorin haastetta, joita lähdetään ratkomaan muotoilun keinoin. Muotoilijat ohjelman eri puolilla Suomea sijaitseviin viiteen hankkeeseen on nyt valittu, ja varsinainen suunnittelutyö käynnistyy.Yksi ohjelman hankkeista paneutuu riihimäkeläisen palvelutalon, Inkilänhovin, piha-alueen kehittämiseen yhdessä talon asukkaiden ja muiden asiakkaiden kanssa.

Ohjelmassa on mukana Riihimäen Kehitysvammatuki Ry:n ja Me Itse Ry Riihimäen ”Hyvän mielen pihapolku”-hanke. Sen tarkoituksena on kehittää palveluasumista luomalla palvelutalon omasta pihasta elämyksellinen, toiminnallinen ja turvallinen ulkoilualue, jota asukkaat voivat käyttää ympäri vuoden, yksin tai yhdessä. Hankkeen pilottikohteena toimii riihimäkeläinen palvelutalo Inkilänhovi, ja piha-alueen ratkaisut ideoidaan yhdessä asukkaiden kanssa, heidän tarpeistaan ja toiveistaan lähtien. Hankkeelle on myönnetty 20 000 euron muotoilurahoitus, ja muotoilijana toimii lahtelainen iam design Oy verkostoineen.

Ohjelman muotoiluhankkeille on yhteistä käyttäjiä ja sidosryhmiä osallistava työskentelytapa. Esimerkiksi Riihimäen hankkeessa unelmien pihaa lähdetään suunnittelemaan luotaintutkimuksen ja työpajojen avulla, ja toiveita kerätään myös palvelutaloon rakennettavan ideaseinän kautta. Kehittämiseen kutsutaan mukaan asukkaita, henkilökuntaa, perheenjäseniä ja sidosryhmiä.


Monipuolista muotoilua, monistettavia ratkaisuja

Muotoillut ratkaisut -ohjelmaan osallistuvat hankkeet valittiin aiemmin tänä vuonna avoimen haun kautta. Valinnan jälkeen kolmen rahalliselta arvoltaan suurimman hankkeen muotoilutyö kilpailutettiin julkisena hankintana, ja kahteen pienempään valittiin nuoria muotoilijoita ilmoittautumismenettelyn ja markkinointitilaisuuksien avulla.

Hankkeiden tulokset valmistuvat talvella 2013. Tulosten raportoinnin ja palautteen kautta tuotetaan muotoiltuja ratkaisuja, jotka voidaan monistaa myös uusiin ympäristöihin. 
Lisätietoja Riihimäen ”Hyvän mielen pihapolku”-hankkeesta:

Riihimäen Kehitysvammatuki ry, puheenjohtaja Sirkka Tuominen, 
040 836 3065,
sirkka.tuominen@kolumbus.fi

iam design Oy, Isko Lappalainen,
044 0172 781,
isko@iamdesign.fi

 

Lisätietoja Muotoillut ratkaisut -ohjelmasta:

Hankepäällikkö Päivi Hietanen, World Design Capital Helsinki 2012,
040 738 6438,
paivi.hietanen@wdchelsinki2012.fi

Muotoillut ratkaisut 2012 -ohjelman verkkosivu: www.muotoillutratkaisut.fi

 
Lähde:
Tiedote 20.11.2012
World Design Capital Helsinki 2012 ja Suomen Kulttuurirahasto


Tietoa Muotoillut ratkaisut 2012 -ohjelmasta ja hankkeista (20.11.2012).(pdf)


Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=756
 
   

 
Takaisin