Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

6.11.2012
Soveltava taide auttaa käsittelemään kokemuksia
 

- Taiteen voimavara on käsitellä asioita symboli- tai tunnetasolla. Taiteilija voi auttaa muita ihmisiä tulemaan kuulluiksi, teatteri-ilmaisun ohjaaja Marja Susi kertoo soveltavasta taiteesta.

Soveltava taide antaa mahdollisuuden käsitellä kokemuksia eri aistein. Soveltavaa taidetta voi käyttää arjessa, esimerkiksi tilanteessa, jossa samojen henkilöiden välillä on jatkuvasti ristiriitaa. Jos riitatilanteesta tehdäänkin elävä patsas tai teatterikohtaus, keskustelu voi saada uusia näkökulmia ja ratkaisuja.

Koska soveltavan taiteen käyttö on vielä suhteellisen uutta, siihen liittyy väärinkäsityksiä. Soveltava taide ei ole taideterapiaa, hoitoa eikä taiteen opettamista.

- Eikä soveltava taide ole virkistystoimintaa, jossa haitarinsoittaja vierailee hoitolaitoksessa ja lähtee pois. Soveltavalla taiteella on aina päämäärä, johon pyritään, Marja Susi sanoo.

Kun taidetta sovelletaan, taiteilija antaa puheenvuoron myös osallistujalle, joskus puheenvuoro on ainoastaan osallistujalla.

- Osallisuus on tekemistä osalliseksi, se on osallistujien aktivoimista.

 

Teksti ja kuva Jaana Teräväinen

Marja Susi puhui Turussa 2.11.2012 Varsinais-Suomen taidetoimikunnan ja LUOVAMO – Luovien alojen informaatio- ja työnhakukeskuksen järjestämässä verkostoitumistilaisuudessa.

Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=735

 

Soveltava taide auttaa osallistujia tulemaan kuulluksi. Kehitysvammaisten Tukiliitto ja Teatteri Telakka ovat tehneet pitkään yhteistyötä (kuva).
   

 
Takaisin