Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

18.10.2012
Onnimanni-palkinto 2012 Celia-kirjaston lasten ja nuorten palveluille
 

Tiedote 
17.10.2012
Celia

Lastenkirjainstituutin jakaman Onnimanni-palkinnon saa tänä vuonna Celia-kirjaston lasten ja nuorten palvelut. Valtion erikoiskirjasto Celian tavoitteena on edistää tasa-arvoa kirjallisuuden ja tiedon saannissa. Lasten ja nuorten Celia palvelee lukemisesteisiä lapsia ja nuoria valtakunnallisesti, ja siellä huolehditaan ansiokkaasti siitä, että lasten- ja nuortenkirjallisuuden maailma pysyy Suomessa avoimena kaikille lukijoille.

Celian lasten ja nuorten palvelut on suunnattu monipuolisesti erilaisten lapsilukijoiden tarpeisiin. Asiakkaiksi ovat tervetulleita kaikki, joille tavallisen painetun kirjan lukeminen on vaikeaa, olipa lukemisen vaikeuden aiheuttajana sitten lukivaikeus, oppimisvaikeus, näkövamma, lihasheikkous tai muu vastaava syy. Celian lainattava lastenkirjallisuuden kokoelma on monipuolinen ja ajantasainen, jolloin jokaiselle löytyy luettavaa. Myös maksullista oppikirjavalikoimaa on kehitetty pitkäjänteisesti.

Lasten ja nuorten Celia tekee ainutlaatuista ja tärkeää työtä näkövammaisten lasten kuvakirjojen eli koskettelukirjojen parissa. Celia on ainoa paikka Suomessa, mistä lapsi voi lainata kohokuviin pohjautuvia koskettelukirjoja. Koskettelukirjojen kohdalla lasten ja nuorten Celia on kunnostautunut kirjojen hankinnan lisäksi myös uusien koskettelukirjojen tekijöiden etsimisessä ja kouluttamisessa.

Erityiskiitokset palkintolautakunta haluaa antaa Celian lasten ja nuorten palveluille siitä, miten tehokkaasti se on kehittänyt toimintaansa vastaamaan 2000-luvun haasteisiin. Toimivan aineistolainauksen rinnalle asialleen omistautunut henkilökunta on luonut useita uusia, lukemaan innostavia hankkeita. Tästä oivana esimerkkinä voidaan mainita esimerkiksi Celian eri-ikäisille suunnatut kirjakerhot. Niihin liittymällä lapset saavat ilman eri tilausta kotiin uusia lasten- ja nuortenkirjoja, joista voidaan nauttia sekä äänikirjoina että pistekirjoina.

Erilaiset oppijat voivat myös nykyisin suorittaa Suomen kouluissa paljon käytetyn Kunnari-lukudiplomin yhteistyössä Celian kanssa. Celia on lisäksi panostanut lukivaikeuksisten nuorten tavoittamiseksi asiakkaiksi perustamalla heille suunnatut lukihäiriö.fi-sivuston ja Senat sakaisin -Facebook-sivun.

Vuonna 1993 ensimmäisen kerran jaettu Onnimanni-palkinto myönnetään yhdelle henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle lasten- ja nuortenkirjallisuutta tai sen asemaa ja merkitystä edistävästä toiminnasta. Palkittu saa kunniakirjan, Marjatta Kurenniemen saturomaanin Oli ennen Onnimanni sekä kolme raha-arpaa.

Palkintolautakuntaan kuuluivat kirjastonhoitaja Katri Syrjälä puheenjohtajana sekä tutkijat Marleena Stolp ja Seija Haapakoski, kustantaja Leena Reiman ja opettaja Noora Miettinen.

Lisätietoja:

Onnimanni-palkinto:
Toimistosihteeri Seija Haapakoski,
Lastenkirjainstituutti,
(03) 3141 8400,
seija.haapakoski@lastenkirjainstituutti.fi

Celia-kirjasto:
Tiedottaja Johanna Kainulainen,
Celia-kirjasto,
040 186 9129,
johanna.kainulainen@celia.fiLastenkirjainstituutti (LKI) on valtakunnallinen lasten- ja nuortenkirjallisuuden tallennus- ja tiedotuskeskus ja erikoiskirjasto. Lastenkirjainstituutin tavoitteena on edistää kotimaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden tuntemusta ja tutkimusta.

Celia on valtion erikoiskirjasto, joka tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa kaikille niille, jotka eivät sairauden tai vamman vuoksi voi lukea tavallisia painettuja kirjoja – esimerkiksi näkövammaisille, luki- ja oppimisvaikeuksisille, kehitysvammaisille ja lihastautia sairastaville. Celia tarjoaa asiakkailleen maksutta lainaksi kauno- ja tietokirjallisuutta mm. ääni-, piste- ja elektronisina kirjoina. Lisäksi Celia valmistaa ja myy tai lainaa oppikirjat saavutettavassa muodossa eri koulutusasteille, ja valikoimasta löytyy suurin osa peruskoulun oppikirjoista ja runsaasti lukion oppikirjoja.

 

 

 

Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=717
 
   

 
Takaisin