Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

10.9.2012
Vuoden selväsanainen -palkinto oikeusministeriön vaalitiedotukselle
 

Tiedote 8.9.2012
Kehitysvammaliitto

”Oikeusministeriössä äänioikeutta ja sen käyttämistä on aina pidetty yhtenä kaikkein tärkeimmistä perusoikeuksista. Vaaliviranomaisen yhtenä tehtävänä on poistaa äänestämisen esteitä ja madaltaa äänestämisen kynnystä. Selkokielisellä tiedotuksella on tässä merkittävä osansa. Täytyy muistaa, että 4,3 miljoonaan äänioikeutettuun mahtuu käsityskyvyltään hyvin monentasoisia ihmisiä. Heillä kaikilla on kuitenkin sama oikeus, äänestäminen vaaleissa”, oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo.

”Alun perin pääkohderyhminä olivat eri vammaisryhmät sekä ne henkilöt, joille lukivaikeudet tai korkea ikä aiheuttavat ymmärtämisvaikeuksia. Sittemmin selkokielinen vaalimateriaali on osoittautunut toimivaksi myös maahanmuuttajille suunnatussa vaaliviestinnässä”, Arto Jääskeläinen toteaa.  

Vuoden selväsanainen 2012 -palkinto luovutettiin 8. syyskuuta Helsingissä Narinkkatorilla, jossa järjestettiin Jokaisella on oikeus lukea -tapahtuma. Tapahtuma oli osa YK:n lukutaitopäivän viettoa.

Selkokeskus myöntää Vuoden selväsanainen -palkinnon joka toinen vuosi. Palkinto myönnetään henkilölle tai taholle, joka julkaisuillaan, ohjelmillaan tai muulla toiminnallaan on edistänyt helposti ymmärrettävää tiedotusta tai kulttuuria ja näin lisännyt erityisryhmien, erityisesti selkokielen käyttäjäryhmien, mahdollisuutta osallistua entistä täysivaltaisemmin yhteiskunnan ja yhteisöjen toimintaan. Palkinto voidaan myöntää yksittäiselle henkilölle, työryhmälle tai jollekin muulle taholle. Palkinnon myöntää Selkokeskuksen neuvottelukunta.

Kaksi vuotta sitten palkinto myönnettiin Kelan tiedotuksen selkohankkeille ja neljä vuotta sitten Yleisradion selkouutisten tuottajalle Pertti Sepälle.


Vuoden selväsanaiset 1992 – 2012

1996 TV-sarjojen käsikirjoittaja Marjukka Halttunen
1998 X-tra (ruotsinkielinen nuorten tv-ohjelma)
2000 Valtion taidemuseon saavutettavuushanke
2002 Yleisradion lasten uutiset Uutisjuttu
2004 palkintoa ei jaettu
2006 monitoimimies Kari Vaijärvi
2008 tuottaja Pertti Seppä / YLE, radion Selkouutiset
2010 Kelan tiedotuksen selkohankkeet
2012 oikeusministeriön vaalitiedotus


Lisätietoja: Selkokeskuksen johtaja Hannu Virtanen, Kehitysvammaliitto, puh.  040 503 1003

 

Lähde:
www.sttinfo.fi/

 

Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=663


Selkosuomeksi tehdyn vaalivideon avulla voi harjoitella jo etukäteen,
mitä äänestämispaikalla tapahtuu.
Videot voi katsoa sivulla: www.vaalit.fi


 

Kuva Mainostoimisto SMOY / Kimmo Levonen

   

 
Takaisin