Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

3.9.2012
YK:n lukutaitopäivän tapahtuma Narinkkatorilla 8.9.2012
 

Jokaisella on oikeus lukea – YK:n lukutaitopäivän tapahtuma Narinkkatorilla 8.9.2012

Tiedote: 31.8.2012


Selkokeskus järjestää yhteystyötahojen kanssa YK:n lukutaitopäivän tapahtuman Helsingin Narinkkatorilla 8.9 klo 10–17 otsikolla ”Jokaisella on oikeus lukea”. Luvassa on tietoiskuja ja keskustelua lukemisesta, lukemisen vaikeuksista ja erilaisista lukemisen tukipalveluista. Tapahtumassa Selkokeskus myöntää myös Vuoden selväsanainen -palkinnon. Paikalla ovat mm. kirjailijat Alexandra Salmela, Satu Itkonen ja Pertti Rajala. Suullisesta kansanperinteestä ja lukemisen juurista muistuttavat Wilson Kirwan tarinatuokiot.
Päivän vietolla halutaan korostaa sitä, että lukutaito on ihmisoikeus, joka mahdollistaa yksilön kehityksen, kouluttautumisen ja täyden kapasiteetin hyödyntämisen. Lukutaitoon ja lukemiskulttuuriin täytyy kiinnittää huomiota myös Suomessa.


Selkokeskuksen johtaja Hannu Virtanen muistuttaa, että on tärkeää huomioida esimerkiksi hallinnon kieli ja sen selkeys, jotta tietoa on tarjolla tasapuolisesti kaikille. Selkokieliset materiaalit palvelevat hyvin erilaisia käyttäjiä, joita on vanhusten, vammaisten ja myös maahanmuuttajien parissa. ”Esimerkiksi ensisijaisesti maahanmuuttajille suunnattu Ylen Selkouutiset ja niihin liittyvät nettisivut ovat hyvä väylä oppia suomea ja päästä mukaan suomalaiseen kulttuuriin”, Hannu Virtanen toteaa.


Lukemiseen liittyvät myös erilaiset oppimisvaikeudet, joita Erilaisten oppijoiden liitto arvioi Suomessa olevan jopa yli 20 % väestöstä. Lukivaikeudet ovat yleisimpiä oppimisvaikeuksia, ja arvioidaan, että lukivaikeuksia voi olla jopa 10 % väestöstä. ”Lukivaikeus ei tarkoita lukutaidottomuutta. Voi olla, että henkilöllä ei ole lainkaan pulmia lukemisen puolella, vaan lukivaikeus näkyy ainoastaan kirjoittamisen puolella. Osalla lukemisen pulmat näkyvät kuitenkin hitaana lukemisena. Hidasta lukijaa hyödyttävät äänikirjat ja muut lukemisen apuvälineet. Pitää vain löytää kullekin sopivin tapa lukea ja nauttia kirjallisuudesta”, sanoo Erilaisten oppijoiden liiton puheenjohtaja Airi Valkama.


Osallistuvat tahot:
Axxell monikulttuurisuuskeskus, Celia-kirjasto, Erilaisten oppijoiden liitto ja Helsingin seudun erilaiset oppijat, Helsingin kaupungin kirjasto / Monikielinen kirjasto, Infopankki, Kulttuuria kaikille, Luetaan yhdessä, Papunet-verkkopalvelu, Selkokeskus, Vammaisten maahanmuuttajien Tukikeskus Hilma, Suomen YK-liitto, Ylen Selkouutiset


Lisätietoa:

Selkokeskus           
Hannu Virtanen     
hannu.virtanen(at)kvl.fi      
040 503 1003           

Erilaisten oppijoiden liitto
Airi Valkama
 airi.valkama(at)erilaistenoppijoidenliitto.fi
050 598 4198


Lisätietoa tapahtumasta ja tarkka ohjelma:
www.papunet.net/selkokeskus/oikeuslukea

 


Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=655
 
   

 
Takaisin