Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

25.6.2012
Puhevammaisten päivä laajenee puhevammaisten ihmisten viikoksi
 

Miten sanoisit jos et voisi puhua? Puhevammaisten viikko 1.-6.10.
Kehitysvammaliiton tiedote 25.6.2012

Puhevamma voi olla synnynnäinen tai seurausta aivoverenkierron häiriöstä tai onnettomuuden aiheuttamasta aivovauriosta. Esimerkiksi aivoverenkierron häiriön seurauksena noin 3000 ihmistä vuosittain menettää kyvyn kommunikoida puheella.

6.10. vietetään kansainvälistä puhevammaisten päivää. Yhden päivän tapahtuma laajenee tänä vuonna puhevammaisten ihmisten viikoksi, jota vietetään 1.-6.10. Teemana on ”Miten sanoisit jos et voisi puhua?”.

Viikon aikana järjestetään tapahtumia Helsingissä, Turussa, Vaasassa, Tampereella, Porissa, Rovaniemellä, Jyväskylässä ja Oulussa. Tarjolla on muun muassa erilaisia yleisöluentoja ja työpajoja, erityiskoulujen tempauksia, kirjastojen teemaviikkoja ja keskussairaaloiden kommunikaatiokeskusten avoimien ovien päiviä. Viikko huipentuu kansainväliseen puhevammaisten päivään 6.10., jolloin esimerkiksi Helsingissä on yleisötapahtuma Kampissa ja Narinkkatorilla.

Puhevammaisten viikolla halutaan tuoda esiin tietoa, onnistumisia, positiivisia elämäntarinoita ja ratkaisuvaihtoehtoja, joiden avulla puhevammaiset ihmiset voivat elää hyvää elämää ja osallistua yhteiskunnan normaaliin toimintaan. Kommunikoinnin apuvälineet voisivat auttaa noin 30 000:ta puhevammaista henkilöä. Esimerkiksi uusin teknologia mahdollistaa kommunikoinnin älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen ja katseohjauksen avulla. Moni puhevammaisista henkilöistä, heidän omaisistaan ja jopa ammattilaisista ei edelleenkään tiedä erilaisista apuvälineratkaisuista ja muista mahdollisuuksista kommunikoida.

Puhevammaisten viikon koordinoinnista vastaa Kehitysvammaliiton tietotekniikka ja kommunikaatiokeskus Tikoteekki. Yhteistyökumppaneina ovat lukuisat puhevamma-alan järjestöt, valtion erityiskoulut, kirjastot ja keskussairaalat.

Puhevammaisten viikko herättelee pohtimaan, miten sanoisit, jos et voisi puhua. Puhevammaisuus voi kohdata ketä tahansa missä iässä tahansa. Jokaisella on oikeus puhua ja ilmaista itseään. Ymmärretyksi tuleminen edellyttää toimivia kommunikointikeinoja. Oikeus kommunikointiin on perusoikeus.


Lisätietoja:
Kehitysvammaliiton viestintäpäällikkö
Anneli Puhakka,
anneli.puhakka@kvl.fi,
0400 906 061  ja

tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekin johtaja
Eija Roisko,
eija.roisko@kvl.fi,
040 590 3801

 

 

Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=603
 
   

 
Takaisin