Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

19.6.2012
YLE: Nykymallin työllistäminen eriarvoistaa kehitysvammaiset
 

Alunperin hyväksi palveluksi tarkoitettu kehitysvammaisten työllistämiseen tähtäävä avotyötoiminta on tämän päivän Suomessa aikansa elänyt. Lapin Yle-uutiset haastatteli Kehitysvammaisten Tukiliiton vaikuttamistoiminnan esimiestä, Kari Vuorenpäätä.

- Kyllä tänä päivänä katsotaan, että tällainen toistaiseksi palkattoman työn tekeminen tai teettäminen on väärin ja me pyrimme muutamaan näitä avotyötoimintapaikkoja ihan työsuhteiseksi työn tekemiseksi, Vuorenpää sanoo.

Moni mieltää avotyöstä maksettavan työosuusrahan palkaksi, jota se ei kuitenkaan ole. Monilla työpaikoilla kehitysvammaisella työntekijällä on samat työelämän velvoitteet kuin muillakin työntekijöillä, mutta ei etuuksia.

- Koska avotyötoiminta ei ole työsuhde, ei työntekijällä ole esimerkiksi palkallisia lomia tai työterveydenhuoltoa, Vuorenpää sanoo.

Vuorenpään mukaan kaikista kehitysvammaisista ei ole koskaan palkkatyöhön, mutta liiton haluna on saada entistä useampi kyvykäs tekijä työsuhteeseen avotyön sijaan.

-  jolloin kehitysvammaiset ihmiset kun tekevät tavallista työtä tavallisilla työpaikoilla, tekisivät töitä samoilla ehdoilla kuin muutkin ihmiset.

Lue Pia Tuukkasen (Yle Lappi) kirjoittama juttu kokonaisuudessaan osoitteessa:
http://kokeile.yle.fi/uutiset/nykymallin_tyollistaminen_eriarvoistaa_kehitysvammaiset/6186463

 

 


Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=599
 
   

 
Takaisin