Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

10.3.2011
Vammaispalvelujen sähköinen käsikirja on nyt verkossa
 

Vammaispalvelujen sähköinen käsikirja kertoo palvelujen velvollisuudet ja asiakkaiden oikeudet

Sähköiseen käsikirjaan on koottu vammaispalvelulain ja kehitysvammaisten erityishuoltolain palveluihin liittyvä kattava tietopaketti.  Käsikirjaan liittyvä verkkopalvelu on avattu (10.3.2011)  osoitteessa:
www.vammaispalvelujenkäsikirja.fi
   

Sähköisen käsikirjan  tavoite on koota keskeinen vammaispalveluja koskeva tieto yhteen paikkaan helposti käytettävässä muodossa ja ylläpitää se ajantasaisena. Tällä voidaan helpottaa kuntien vammaispalvelun työntekijöiden työtä ja vaikuttaa osaltaan siihen, että kansalaiset saavat yhdenvertaisesti ja laadukkaasti palveluja asuinpaikasta riippumatta.

Syksyllä 2009 voimaan tullut vammaispalvelujen lakiuudistus on muuttanut vammais-palvelujen järjestämistä, ja sen tulkintaan haetaan kunnissa apua. Käsikirja antaa digitaalisena mediana mahdollisuuden välittää vammaispalvelun asiantuntijoiden käyttöön tuoreeltaan keskeiset korkeimman hallinto-oikeuden, hallinto-oikeuksien ja eduskunnan oikeusasiamiehen päätökset tukemaan kuntien asiakastyötä ja päätöksentekoa.

Itsenäistä elämää tukevat lakisääteiset vammaispalvelut on kuvattu kattavasti ja asiakastyön tueksi löytyy esimerkiksi ohjeita palvelusuunnitelman tekemiseen. Alan hallinnollista tietoa ja vammaispoliittista keskustelua on koottu omaan osioonsa.  Uutiset ja tapahtumat ovat esillä käsikirjan etusivulla, ja laajan linkkihakemiston avulla jokainen löytää helposti kiinnostavaa tietoa alalta.

 

Taustalla laaja yhteistyö

Käsikirjan toimitusneuvostona on toiminut sosiaali- ja terveysministeriön asettama  ohjausryhmä. Sen sisällöt on koottu yhteistyössä vammaisalan asiantuntijoiden ja palvelun käyttäjien kanssa. Näin on saatu alan tieto esiin mahdollisimman monipuolisesti, kattavasti ja käytännön asiakastyötä palvelevaksi. Käsikirjaa täydennetään ja kehitetään edelleen avaamisen jälkeen saatujen käyttäjäpalautteiden perusteella.  Se on avoin ja maksuton palvelu, jota ylläpitää ja kehittää Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Käsikirjan päätoimittaja, ylilääkäri Matti Ojala kertoo, että käsikirjan avulla halutaan luoda vammaisalan yhteinen foorumi, joka verkottaa alan kansallista asiantuntemusta ja edistää Suomen vammaispoliittisen ohjelman VAMPO:n toteutusta. Käsikirja toimii lisäksi vammaisalan ajankohtaisen tiedon nopeana levityskanavana. 

Vammaispalvelujen käsikirja on osa THL:n Sosiaaliportti -verkkopalvelua. Siihen kuuluu myös runsaassa käytössä oleva lastensuojelun käsikirja.

Vammaispalvelujen sähköinen käsikirja:
vammaispalvelujenkasikirja.fi 

ja

handbokforhandikappservice.fi

 

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, tiedote 10.3.2011
   

 


 
Takaisin