Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

28.2.2011
Takuueläkettä haettu vilkkaasti
 

Kela on vastaanottanut helmikuussa lähes 80 000 takuueläkehakemusta. Hakemusten käsittely on alkanut, ja ensimmäiset päätökset on jo postitettu.

Laki takuueläkkeestä tulee voimaan 1. maaliskuuta. Takuueläkkeeseen oikeutettuja on arviolta 116 000.

Kela on vastaanottanut takuueläkehakemuksia helmikuun alusta alkaen. Viime viikon loppuun mennessä hakemuksia oli jätetty 77 800, mikä merkitsee, että jo nyt käsiteltävänä on noin 70 % odotettavissa olevasta hakemusmäärästä.

Kela lähetti tammikuun lopussa esitäytetyn hakemuslomakkeen saatekirjeen kera niille eläkeläisille, jotka saavat täyttä kansaneläkettä ja joilla ei ole juuri lainkaan työeläkkeitä. Useat hakijat ovat hyödyntäneet tätä esitäytettyä lomaketta.

Myös suullisia hakemuksia on vastaanotettu runsaasti (15 % kaikista hakemuksista). Kela kokeilee suullista hakemista nyt ensimmäistä kertaa. Suullisen hakemuksen voi jättää soittamalla Kelaan numeroon 020 692 202 tai käymällä Kelan toimistossa.

Hakemusten käsittely aloitettiin viime viikolla. Ratkaisutyö on sujunut ennakoitua nopeammin. Ensimmäiset hakemukset on jo ratkaistu ja päätökset postitettu saajille. Viikon aikana ratkaistiin 39 000 hakemusta.

Takuueläkkeen määrä

voi vaihdella muutaman sentin

Takuueläke korottaa Suomen vähimmäiseläkkeen 687,74 euroon kuukaudessa. Vähimmäiseläke on samansuuruinen sekä yksin asuvalle että parisuhteessa olevalle eläkeläiselle. 

Takuueläkettä määrättäessä siihen vaikuttavien muiden eläkkeiden vuotuinen yhteismäärä otetaan huomioon pyöristettynä täyteen euroon. Tämän laissa olevan pyöristyssäännön vuoksi takuueläkkeen ja muiden eläkkeiden yhteismäärä poikkeaa usein muutamalla sentillä ylös- tai alaspäin täysimääräisen takuueläkkeen määrästä.

Varhennetun vanhuuseläkkeen saajilla eläkkeiden yhteismäärä on aina alle 687 e/kk. Takuueläkkeeseen tehdään varhennusvähennys, jos henkilö saa kansaneläkkeenä tai työeläkkeenä varhennettua vanhuuseläkettä takuueläkkeen alkaessa tai hän saa vanhuuseläkettä ja ottaa takuueläkkeen ennen 65 vuoden ikää. Takuueläke maksetaan tällöin pysyvästi vähennettynä.

Takuueläkkeen maksaminen

alkaa 22. maaliskuuta

Ensimmäiset takuueläkkeet maksetaan saajille 22. maaliskuuta. Jatkossakin takuueläke maksetaan aina kuukauden 22. päivä. Jos pankit ovat kiinni maksupäivänä, eläke on tilillä edellisenä pankkien aukiolopäivänä.

Takuueläke ja kansaneläke voivat tulla tilille eri päivinä, sillä kansaneläke maksetaan yleensä saajan sukunimen alkukirjaimen mukaisena maksupäivänä, joko 4., 14. tai 22. päivä. Työeläkkeet sen sijaan maksetaan tavallisimmin kuukauden alussa.

Esimerkiksi täyden kansaneläkkeen saaja Maija Meikäläinen saa 14. maaliskuuta tililleen kansaneläkkeen 586 euroa ja 22. maaliskuuta takuueläkkeen 101 euroa.

Kelan tavoitteena on, että mahdollisimman moni helmikuussa hakemuksensa jättänyt saa takuueläkkeen sen ensimmäisenä maksupäivänä 22. maaliskuuta. Jos hakemusta ei ole ehditty käsitellä, takuueläke maksetaan takautuvasti maaliskuun alusta heti, kun hakemus on ratkaistu.

Takuueläkkeessä on kuuden kuukauden hakuaika. Vaikka eläkettä hakisi vasta syyskuussa, se voidaan myöntää maaliskuun alusta lähtien. Kela muistuttaa elokuussa kirjeellä niitä takuueläkkeeseen mahdollisesti oikeutettuja, jotka eivät ole siihen mennessä jättäneet hakemusta.

Takuueläkkeen hakeminen

Takuueläkettä voi hakea joko suullisesti tai kirjallisesti. Hakija voi soittaa Kelaan numeroon 020 692 202 tai toimittaa hakemuslomakkeen Kelaan tai käydä Kelan toimistossa tai yhteispalvelupisteessä. Hakemuslomakkeita saa Kelan internetsivuilta tai toimistoista.

Lähde:

Kela tiedottaa 28.2.2011


 
Takaisin