Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

29.2.2012
Vammaisten henkilöiden ihmisoikeudet asumisessa suurennuslasin alla
 

Vammaisjärjestöjen toiminnassa on havaittu, että vammaiset ihmiset kohtaavat syrjintää ja ihmisoikeusloukkauksia etenkin asumiseen liittyvissä asioissa. Havainnon pohjalta käynnistettiin keväällä 2011 uusi hanke Vammaisten ihmisoikeudet asumisessa (VIA), joka sai 4-vuotisen projektiavustuksen Raha-automaattiyhdistykseltä. VIA-projektia hallinnoi Kynnys ry ja siinä on mukana useita järjestöjä ja asumisalan toimijoita.

Projektin tarkoituksena uudenlaisen vertaistarkastusjärjestelmän luominen ja ihmisoikeuskriteeristön kehittäminen vammaisten ihmisten asumiseen. Tavoitteena on edistää konkreettisin toimin vammaisten ihmisten oloja asumisyksiköissä ja ulottaa tarkastelu myös sinne, mihin ei yleensä nähdä ja mistä ei puhuta. Projektin toteuttamisen perusteluna on YK:n vammaissopimuksen mukaisen ihmisoikeusperustaisen ajattelumallin juurruttaminen ja edistäminen Suomessa. Vertaistarkastusten pilotointeja tehdään asumisyksiköissä vuoden 2012 aikana.

Projektissa tuotoksena valmistunut juridinen tutkimus ’Kortit pöytään’, jonka on kirjoittanut tutkimusavustaja Annina Heini Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutissa. Tutkimus sisältää toimintaympäristön perusteellisen kartoituksen ihmisoikeusnäkökulmasta sekä vertaistarkastustoiminnan legitimaation. Tutkimuksessa tarkastellaan erilaisia valttikortteja, joilla usein oikeutetaan vakavatkin ihmisoikeusloukkaukset vammaisten ihmisten asumisessa. Tällaisia ovat esimerkiksi resurssien vähäisyyteen tai turvallisuuskysymyksiin vetoaminen; tai vetoaminen siihen, että henkilökunta tietää paremmin, miten vammaista henkilöä tulisi auttaa.


Lisätietoja:
Juha-Pekka Konttinen, lakimies, Kynnys ry
email: juha-pekka.konttinen@kynnys.fi, puh. 045 7731 0106
www.vike.fi/via


 
Takaisin