Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

30.1.2012
Uusi jättijärjestö ravistelee sirpaleista hyvinvointikeskustelua
 

Sosiaali- ja terveysjärjestöillä ja muilla hyvinvoinnin parissa työskentelevillä yhteisöillä on nyt uusi keulakuva. Alan kattojärjestö SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on aloittanut toimintansa tammikuussa. SOSTE haluaa siirtää suomalaisen hyvinvointikeskustelun fokuksen yksityiskohdista kokonaisuuksiin.

SOSTE syntyi kansalaisjärjestöjen tarpeesta koota sosiaali- ja terveysalan asiantuntemus entistä tiiviimmin yhteen ja ravistella paikalleen juuttunut hyvinvointikeskustelu jälleen liikkeelle.

– Suomalaisten hyvinvointia ja hyvinvointivaltiota puristavat maailman megatrendit: globalisaatio, väestön vanheneminen, kansalaisten eriarvoistuminen ja kuluttajaeetoksen ulottuminen hyvinvointipalveluihin. Sosiaali- ja terveyspolitiikan valintoja ei ohjaa tasaisesti sekä ihmisten tarpeet että talous, tiivistää SOSTEn toiminnanjohtaja Vertti Kiukas.

Järjestöissä oivallettiin, että ilman vahvempaa yhteistä ääntä ja rohkeaa otetta hyvinvointivaltio on tullut tiensä päähän ja myös hyvinvointia koskeva keskustelu voi ajautua umpikujaan.

– Ratkaisu ei löydy erikseen pankin, sosiaalitoimiston tai terveyspalvelujen tiskiltä, vaan nyt tarvitaan laajempaa ajattelua kestävästi toimivan yhteiskunnan perustasta. Sitä synnytetään kaikkien osapuolten rohkealla yhteisellä keskustelulla, kestävillä hyvinvointiteoilla ja järjestöjen toimilla, Vertti Kiukas sanoo.

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry syntyi vastaamaan tähän tarpeeseen. Jäsenmäärällä mitattuna haaste on otettu hyvin vastaan. SOSTEn jäseninä on jo toiminnan alkaessa yhteensä 217 järjestöä, säätiötä ja muuta toimijaa. SOSTE on kokoluokassaan eräs suurimpia suomalaisia järjestöjä.

SOSTEn perustivat alan vahvat keskusjärjestöt, Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto STKL, Terveyden edistämisen keskus Tekry ja Sosiaali- ja terveysjärjestöjen yhteistyöyhdistys YTY. Vanhat keskusjärjestöt lopettivat toimintansa 31.12.2011.

JÄRJESTÖFAKTAA
• Suomessa on rekisteröity noin 13 000 sosiaali- ja terveysjärjestöä
• Käytännössä toimivia alan järjestöjä on 8 000–9 000
• Näistä valtakunnallisia järjestöjä on noin 200
• Niiden jäsenyhdistyksissä on noin 1,3 miljoonaa jäsentä
• Alan järjestöjen vapaaehtoistoiminnassa on mukana 500 000 ja vertaistoiminnassa 450 000 suomalaista
• Vanhimmat sosiaali- ja terveysjärjestöt on perustettu Suomeen 1800-luvulla

www.soste.fi

 

 

Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=406
 
   

 
Takaisin