Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

3.1.2012
Eläkkeellä voi tehdä palkkatyötä
 

Eläkkeensaaja voi laittaa eläkkeen lepäämään ja kokeilla palkkatyötä kahden vuoden ajan. Kevyempi ratkaisu monelle kehitysvammaiselle eläkkeensaajalle on osa-aikatyö.

Markku Tuira Kolarista on perustanut Facebookiin uuden sivun, jossa hän pohtii kehitysvammaisten ihmisten työllistymistä. Ensimmäisenä kysymyksenään hän miettii, miten pitkäksi aikaa työkyvyttömyyseläkeläinen voi jättää eläkkeensä lepäämään.

Kysymykseen vastaa Kehitysvammaisten Tukiliiton työelämän asiantuntija Kari Vuorenpää.

– Kehitysvammaiset ihmiset saavat Kelasta kansaneläkkeen suuruista työkyvyttömyyseläkettä. Eläke on 608,63 euroa kuukaudessa. Sen lisäksi eläkkeensaajan kannattaa hakea takuueläkettä, jolloin kokonaiseläkkeen määrä on 713,73 euroa kuukaudessa, Vuorenpää kertoo taustatietoja kehitysvammaisten ihmisten toimeentulosta.

Jos eläkkeensaaja saa kokopäivätöitä, hänen toimeentulonsa tulee palkkatyöstä ja eläke jätetään lepäämään.

– Työkyvyttömyyseläkkeen voi jättää lepäämään yhtäjaksoisesti vähintään kolmeksi kuukaudeksi ja enintään kahdeksi vuodeksi, Vuorenpää sanoo.

Työhönmeno on aina ilmoitettava Kelalle. Vaikka eläke on lepäämässä eli sitä ei makseta, oikeutta eläkkeeseen ei menetä. Eläkkeensaaja voi siis palata eläkkeensaajaksi koska tahansa tekemällä kirjallisen ilmoituksen Kelalle.

Eläkkeen lepäämäänjättämisiä voi ketjuttaa, mutta välissä täytyy olla kolme kuukautta eläkkeellä.

 


Työssäkäyvä saa tukea Kelalta

Eläkkeen lepäämisen aikana henkilö voi ansaita työansioita ilman ansiorajoja.

Kelan sivuilla kerrotaan, että ”palkan lisäksi voit saada Kelasta ylimmän vammaistuen suuruista tukea 403,50 euroa kuukaudessa, jos sait eläkettä saavan hoitotukea ennen kuin jätit eläkkeen lepäämään”.

Tuohan tarkoittaa, että perushoitotukea 59,73 euroa kuussa saanut työkyvyttömyyseläkeläinen alkaa saada Kelalta ylintä vammaistukea 403,50 euroa kuukaudessa. Eikös tämä ole melkoinen kannustin työntekoon?

– Kyllä, työhönmeno kannattaa aina, vaikka korkeammat tulot laskevatkin eläkettä saavan asumistukea, Kari Vuorenpää sanoo.

Kelassa tilanteet katsotaan jokaisen eläkkeensaajan kohdalla yksilöllisesti. Kelan sivuilla on laskuri, jolla voi laskea, miten työnteko vaikuttaa asumistukeen.

 

Osa-aikatyö on monen ratkaisu

Eläke ei estä työntekoa. Osa-aikainen työ on monen kehitysvammaisten eläkkeensaajan ratkaisu. Se sopii heille, jotka eivät halua laittaa eläkettään lepäämään tai eivät voi tai halua tehdä kokopäiväistä työtä.

– Eläkkeensaaja voi työkyvyttömyyseläkkeen lisäksi saada palkkatuloja 713,73 euroa kuukaudessa. Käytännössä tämä tarkoittaa osa-aikatyötä, jota tehdään esimerkiksi muutamana päivänä viikossa, Kehitysvammaisten Tukiliiton työelämän asiantuntija Kari Vuorenpää sanoo.

Jos eläkkeensaaja saa osapäivätöitä, hänen toimeentulonsa koostuu palkkatyöstä ja eläkkeestä.

– Osa-aikatyötä tekevän eläkkeensaajan kuukausipalkan täytyy olla pienempi kuin 713,73 euroa kuukaudessa, koska muun muassa lomarahat lasketaan mukaan ansiorajaan, Vuorenpää muistuttaa.

Työkyvyttömyyseläkeläisen palkkatyön aloittaminen täytyy aina ilmoittaa Kelaan.

Teksti  Jaana Teräväinen
Kuva Tampere-talosta Janne RuotsalainenMarkku Tuiran tekemä Facebook-sivu:
Vajaakuntoisille ihmisille kunnon työsopimukset!
http://www.facebook.com/#!/events/153052051455732/

Kelan laskurit (eläkkeensaajan asumistuki on listan ensimmäisenä)
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/220801120915EH?OpenDocument

 

Tämän sivun osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=374


Sakari Lehto on palkkatyössä Tampere-talossa.
   

 
Takaisin