Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

16.12.2011
Kehitysvammaisille senioreille uusia asuntoja Helsingin Suutarilaan
 

Omakotialueelle Helsingin Suutarilaan on valmistunut uusi asumisyksikkö seniori-ikäisille kehitysvammaisille.  Asukkaat ovat keski-iältään yli 60-vuotiaita.

RK-Asunnot Kaski tarjoaa asumista ja asukkaan tarpeiden mukaisia tukipalveluja, jotka vahvistavat asukkaiden osallisuutta ja yhdenvertaisuutta yhteisössä ja yhteiskunnassa. Kaski on pientalo, jossa on asuntoja 18 henkilölle. Asunnot ovat kooltaan 25-32,5 neliömetriä, ja jokaisessa asunnossa on oma pienkeittiö ja wc-suihkutila.  Lisäksi talossa on runsaasti yhteistä tilaa, joka mahdollistaa yhteisöllisyyden toiminnassa. Asukkaat pääsivät muuttamaan Kaskeen lokakuussa. Jokainen asukas osallistui muuttovalmennukseen ennen muuttoa uuteen kotiin.

Kaski on Rinnekoti-Säätiön rakennuttama asumisyksikkö, josta kaupunki hankkii asumispaikkoja ostopalveluna.

Kaski osa ASU-hanketta

Sosiaalivirastossa on vuosina 2008-2012 käynnissä kehitysvammaisten henkilöiden yksilöllisen asumisen kehittämishanke (ASU-hanke). Hankkeella luodaan asumisen ja päivittäisten toimintojen palvelukokonaisuus suomenkielisille ja ruotsinkielisille kehitysvammaisille. Hankkeen taustalla on hallitusohjelman tavoite vähentää kehitysvammaisten laitospaikkoja sekä tarjota kehitysvammaisille henkilöille yksilöllisiä asumisratkaisuja ja palveluja.

Vuosina 2008-2011 on Helsinkiin valmistunut suunnitelman mukaisesti yhteensä 145 uutta asuntoa kehitysvammaisille ja vuonna 2012 on valmistumassa 61 uutta asuntoa. ASU-hankkeen tavoitteena on tuottaa vuoteen 2017 mennessä pitkäaikaisesta laitoshoidosta muuttaville kehitysvammaisille noin 270 asuntoa ja lapsuudenkodista muuttaville aikuisille kehitysvammaisille noin 350 asuntoa.

ASU-hankesuunnittelussa on mukana 18 eri ryhmää. Asukasosallisuus on ollut tärkeä osa suunnittelua. Asiakkaat ovat osallistuneet hankkeiden suunnitteluun henkilökohtaisesti, edustuksellisesti tai erilaisten ryhmien kautta. Helsingin kaupunki noudattaa kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunnan määrittelemiä laatusuosituksia tilojen osalta ja yksilöllisen tuen laatukriteereitä asumista tukeville palveluille.

Helsingissä on noin 2000 kehitysvammaista henkilöä, joista aikuisia on 1 628.  Laitoksissa asuu 237 aikuisikäistä kehitysvammaista ja lapsuudenkodissa 1 031 aikuista kehitysvammaista henkilöä.

Lisätietoja:

RK-Asunnot Kaski/ Rinnekoti-Säätiö
palvelupäällikkö Jaana Laaksonen,
jaana.laaksonen@rinnekoti.fi,
puh. 09 855 1281 tai 040 536 4659,
www.rinnekoti.fi

Sosiaalivirasto/Aikuisten palvelut/Vammaistyö, ASU-hanke:
kehittämiskonsultti Pirjo Poikonen,
pirjo.poikonen@hel.fi
,
puh. 09 310 24070 tai 040 334 5136 ,
www.hel.fi/sosv

ASU-hankkeen internetsivut
http://www.hel.fi/hki/sosv/fi/kehitysvammaisten_palvelut/hankkeet/asuTämä uutinen julkaistiin osoitteessa
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=357

 
   

 
Takaisin