Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

30.9.2011
Kehitysvammaisten tekemä taide noususuhdanteessa
 

Kehitysvammaisten tekemä taide elää noususuhdanteessa. Hämeenlinnalaisen Taidekeskus Kettukin toiminnanjohtajan Esa Vienamon mukaan sen todistaa mm. taidekeskuksen juuri julkaisema, kehitysvammaisten taiteesta kertova hakuteos Löytöjä - Outsider Art from Finland. Hakuteos on ainutlaatuinen Suomessa.

Taidekeskus Kettukin toiminnanjohtajalla Esa Vienamolla on tarjota mainio mittari, jolla mitata kehitysvammaisten taiteen tunnettuutta.

– Hyvänä esimerkkinä menee se, että kuinka paljon Suomessa oli julkaistu kirjoja kehitysvammaisten taiteesta ennen vuotta 2000, niitä oli yksi tai kaksi. Nyt niitä on varmaan viisitoista eli tämä 2000-luku on kaiken kaikkiaan ollut kehitysvammaisten taiteen nousuaikaa. Se heijastelee vamasti myös jotain niistä asenteista, mitä tätä toimintaa kohtaan tuolla taustalla on.

Kiinnostus outsider-taidetta kohtaan, kuten kehitysvammaisten taidetta kutsutaan Euroopassa, on lisääntynyt viime vuosina. Löytöjä – Outsider Art from Finland hakuteos onkin ainutlaatuinen ponnistus kehitysvammaisten taiteesta. Mukana on 30 taiteilijaa.

- Kehitysvammaiset eivät ajattele työskennellessään, mitä tästä muut sanovat, joten se näkyy välittömyytenä, ilona ja väreinä. Monet taiteilijat ovat nykyisin kertoneet saaneensa vaikutteita kehitysvammaisten taiteesta. Ei pidä kuitenkaan kiinnittää liikaa huomiota sinänsä kehitysvammaisuuteen vaan heidän taiteeseensa, Vienamo korostaa.

Näyttelyt ovat hyvin merkittäviä taiteilijoille ja heidän perheilleen. Kettuki on mukana myös Iittalan taidetalohankkeessa, jonne kunnostetaan mm. taiteilijoiden työtiloja.

Hämeenlinnalainen Kettuki on valtakunnallinen kehitysvammaisten taidekeskus. Se on toiminut yli viisi vuotta.

Lähde: YLE Häme, http://yle.fi/alueet/hame/2011/09/
 
   

 

 


 
Takaisin