Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

12.6.2017
Ei myytävänä! -kansalaisaloite vammaisten ihmisoikeuksien puolesta
 

Tiedote 12.6.2017


Vammaisten henkilöiden välttämättömän avun ja tuen kilpailuttamisen lopettaminen

Vammaisten ihmisten perusoikeudet eivät toteudu tämän päivän Suomessa. Vammaisfoorumi ry ja Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunta ovat tehneet 12.6.2017 kansalaisaloitteen vammaisten henkilöiden välttämättömän avun ja tuen kilpailuttamisen lopettamiseksi.

Me vammaisjärjestöt olemme asettaneet yhteiseksi tavoitteeksi lakimuutoksen, jossa vammaisten henkilöiden välttämättömät palvelut rajataan hankintalain soveltamisalan ulkopuolelle. Palveluiden kilpailuttaminen on vastoin YK:n yleissopimusta vammaisten henkilöiden oikeuksista. Vammaisilla ihmisillä ei kilpailutuksissa ole osallisuutta eikä oikeussuojakeinoja omaa elämäänsä koskevissa päätöksissä.


Lähes poikkeuksetta kilpailutukset on ratkaissut hinta, joka on sivuuttanut palveluiden laadun. Toistuvat kilpailutukset luovat epävarmuutta ja vaikeuttavat suuresti vammaisten ihmisten arkea.

Miksi kansalaisaloite?

Kansalaisaloite on viimeinen keinomme vaikuttaa vammaisten ihmisten oikeuksien toteutumiseen. Perustuslain mahdollistama kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa.

Kansalaisaloitteen takana on kaikkiaan 32 valtakunnallista vammaisjärjestöä, jotka ovat tehneet jo vuodesta 2013 tuloksetta tiivistä vaikuttamistyötä lakiuudistuksen aikaansaamiseksi. Ei myytävänä! -tapahtuma syyskuussa 2016 keräsi Kansalaistorille satoja ihmisiä ja herätti laajaa julkista keskustelua.

 

Haastateltavia

Haastattelupyynnöt
Elina Leinonen
elina.leinonen@kvps.fi

Kansalaisaloitteen suojelijoiksi ovat tähän mennessä lupautuneet europarlamentaarikot Merja Kyllönen, Sirpa Pietikäinen ja Nils Torvalds, kansanedustajat Tiina Elovaara, Johanna Karimäki, Kristiina Salonen, Sari Tanus ja Jutta Urpilainen, näyttelijä Sara Paavolainen sekä muusikot Sami Helle ja Kari Aalto. 

Lisätietoja

Markku Virkamäki
työvaliokunnan puheenjohtaja
Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunta
puh. 0207 713 501
markku.virkamaki@kvps.fi

Risto Burman
toiminnanjohtaja
Kehitysvammaisten Tukiliitto ry
puh. 050 5569 900
risto.burman@kvtl.fi

Ei myytävänä! -kansalaisaloitesivu
www.eimyytavana.fi

Kansalaisaloite.fi -sivu (suora osoite aloitteeseen)
www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2538

Kansalaisaloitteen kannatusilmoitus tulostettavassa muodossa (pdf) suomeksi ja ruotsiksi

Paperille kerättyjen kannatusilmoitusten palautus postitse 12.11.2017 mennessä osoitteeseen:

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö
Kansalaisaloite
Pinninkatu 51
33100 Tampere

 

Kansalaisaloitteen taustaorganisaatiot

Vammaisfoorumi ry on 32 valtakunnallisen vammaisjärjestön yhteistyöjärjestö, joka edistää vammaisten ihmisten yhteiskunnallista asemaa ja hyvinvointia.
Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunta on kehitysvamma-alan järjestöjen ja julkisten toimijoiden yhteistyöverkosto, joka edistää YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskevan yleissopimuksen toimeenpanoa Suomessa ja tekee työtä laadukkaiden palveluiden puolesta.

 

Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=2065
 

 
Takaisin