Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

9.9.2011
Katso kuvat: Adressi avotyön epäkohdista luovutettiin peruspalveluministerille
 

Perjantaina 9.9. klo 14.45 luovutettiin eduskuntatalon rappusilla
Kehitysvammaisia käytetään hyväksi työelämässä -adressi
peruspalveluministeiri Maria Guzenina-Richardsonille.

Katso kuvat:

http://bit.ly/nc9w5a

 

Pirkitta Hyvösen tiedote:

Kehitysvammaisten voimavarat ja niitä koskeva näyttö

Tämä adressi aloitettiin 17.6.2011.

Adressi luovutetaan eduskuntatalon rappujen alaosassa perjantaina 9.9.2011 klo 14.45 peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonille. Mahdollisesti rappusilla on muitakin ministereitä tai kansanedustajia.

Suomessa on reilut 2 000 työssäkäyvää kehitysvammaista, jotka eivät saa palkkaa. He tekevät töitä tavallisilla työpaikoilla jopa vuosikausia ja saavat korvaukseksi alle kymmenen euroa päivässä. Työosuusrahan maksaa kunta.

Alle kympin korvaus päivässä on jäänne historiasta. Lain mukaan kehitysvammaisille on järjestettävä työtoimintaa. 1980- ja 90-lukujen taitteesta alkaen työtoimintaa alettiin järjestää myös tavallisilla työpaikoilla, kuten kaupoissa, keittiöissä ja vanhainkodeissa niin kutsuttuna avotyötoimintana.

Kehitysvammaiset siirtyivät tavallisille työpaikoille tekemään tavallisia työtehtäviä, mutta työnteko luetaan työtoiminnaksi, joka on kehitysvammaiselle sosiaalipalvelua. Kunta maksaa vammaiselle työtoimintarahan, joka on muutaman euron päivässä.

Monet kehitysvammaiset ihmiset, jotka ovat työkeskuksissa, maksavat työkeskuksiin ruokarahaa esimerkiksi 3,80 päivässä ja saavat ns. työosuusrahaa 5,50 päivässä. Heillä ns. palkaksi jää 1,20 päivä. Ahkerat tekijät eivät pidä näistä asioista meteliä, jonkun se on tehtävä.

Ongelmana järjestelmässä on, että monet kehitysvammaiset ovat jääneet palkattomaan avotyösuhteeseen jopa vuosikausiksi. Toisin kuin muilla palkatonta työtä tekevillä ryhmillä, kuten palkatonta harjoittelua tekevillä opiskelijoilla tai pitkäaikaistyöttömillä, kehitysvammaisten palkaton harjoittelu tuntuu jäävän pysyväksi olotilaksi.

Vielä on nostettava esiin epäkohtia, joita työosuusrahalla työtä tekevien kehitysvammaisten henkilöiden elämisessä on: myös heille pitäisi kuulua mahdollisuus työpaikkalääkäriin, sairasloman palkkaan, kesäloman palkkaan. He ovat ihmisiä, heitä on kohdeltava ihmisarvoja noudattaen, heidän oikeuksiaan ei saa sallia poljettavan.

Tällä adressilla toivotaan tekoja. Ruokarahat on poistettava kaikilta työkeskuksilta, palkkaa on saatava vähintään se summa, minkä voimassa oleva eläke edellyttää/antaa hankkia.
Yhä useampi voisi päästä eläkkeeltä aivan normaalipalkalle.

Avun tai tuen tarve eivät poista oikeutta työntekoon. Kehitysvammaisilla ihmisillä on oikeus saada oikeanlaista työtä ja palkkaa. On tärkeää panostaa työvalmentajiin, heidän ammattitaitoonsa, jotta se oikea työ ja tekijä kohtaavat.

Hyvä ratkaisu on tuettu työ. Tuettua työtä tehdään niin ikään tavallisilla työpaikoilla, mutta tuetussa työssä kehitysvammainen ja työnantaja solmivat työvalmentajan avulla työsuhteen. Tuetussa työssä työnantaja maksaa kehitysvammaiselle työntekijälle palkan. Työvalmentajat auttavat työsuhteen solmimisessa ja käytännön kysymyksissä. Työvalmentajat työskentelevät sosiaaliviraston palveluksessa linkkinä kehitysvammaisten ja työnantajien välillä.

 

Pirkitta Hyvönen
puheli 045 1320367
pirkitta@elisanet.fi
Hyvinkään Kehitysvammaisten tukiyhdistyksen puheenjohtaja,
lievästi kehitysvammaisen pojan äiti ja
lievästi kehitysvammaisen naisen anoppi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 


 
   

 
Takaisin