Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

19.1.2017
Tukiliiton toiminnanjohtaja: Pitkäniemen tapaus tutkittava perusteellisesti
 

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on tehnyt työntekijöidensä toiminnasta poliisille tutkintapyynnön. Pitkäniemen sairaalassa Nokialla on jätetty joulukuun lopussa kehitysvammainen asiakas ulos ilman päällysvaatteita. Kuntoutusyksikön asiakas ehti olla ulkona tunnin verran.

Tapauksen tultua esimiesten ja johdon tietoon, sisäinen selvitys käynnistettiin heti. Sairaanhoitopiirin oman selvityksen perusteella kolme työntekijää on irtisanottu ja kaksi muuta saanut varoituksen. Työntekijät eivät työskentele enää yksikössä.

Asiakkaan kohtelu on ollut julkisuuteen annettujen tietojen perusteella sekä lain että sairaanhoitopiirin eettisten periaatteiden vastaista. 

”Ei koskaan enää”

Tukiliiton toiminnanjohtaja Risto Burman pitää ilmi tullutta tapausta paheksuttavana. Vastaava ei saa toistua.

”Sairaanhoitopiiri on toiminut oikein puuttuessaan tilanteeseen nopeasti ja ryhtyessään myös kurinpitotoimiin. Tapaus on tutkittava perusteellisesti ja selvitettävä, onko rikottu lakia. On ilmaistava selkeästi, millainen toiminta ei ole hyväksyttävää”, Burman sanoo.

Asiakas voi Tukiliiton saamien tietojen mukaan tällä hetkellä hyvin. Hänen läheisensä ovat ilmaisseet, etteivät toivo asiassa julkisuutta. 

Työntekijät ovat avainroolissa

Risto Burman korostaa, ettei tunne Pitkäniemen tapausta yksityiskohtaisesti. Asialla on kuitenkin merkitystä myös yleisellä tasolla.

”Kehitysvammaisten ihmisten palveluissa on työntekijöiden työskentelykulttuurissa vielä paljon kehittämistä. Jos Pitkäniemen tapauksessa on jollakin tavoin kyseessä laitoskulttuurin mahdollistama toimintatapa, on hyvä, että tapahtunut tulee esille. Ehkä se auttaa päättäjiä huomaamaan, millaisia ongelmia ja väärinkäytöksiä laitoskulttuuriin saattaa pahimmillaan kytkeytyä.”

Kehitysvammaisten laitosasumista puretaan ja purkamista on Burmanin mielestä syytä jatkaa. Seinien lisäksi on purettava laitoskulttuuri.

”Kyse ei ole vain rakennuksista, vaan yhteisön toimintakulttuurista. Työntekijät ovat avainroolissa, kun tuetaan kehitysvammaisia asiakkaita yksilöllisesti ja ihmisoikeuksia kunnioittavasti.”

Koko yhteiskunnan tulee edistää vammaisten ihmisten ihmisoikeuksien toteutumista ja vammaisten kansalaisten yhdenvertaista kohtelua. Siihen velvoittaa perustuslain lisäksi Suomen ratifioima YK:n vammaissopimus.

 

Lue linkistä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedote:
www.pshp.fi/fi-FI/Sairaanhoitopiiri_teki_tutkintapyynnon_a(63175) 

 

Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on 
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=1947

 
   

 
Takaisin