Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

11.1.2017
Valtti-ohjelma auttaa jatkossakin vammaisia lapsia ja nuoria liikuntaharrastuksen löytämisessä
 

Valtti saa jatkoa!

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n vuonna 2016 pilotoima Valtti-ohjelma osoittautui onnistuneeksi välineeksi vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten liikunnan harrastamisen lisäämiseen.

Vuoden 2017 Valtti-haku avautuu maaliskuussa ja päättyy huhtikuun lopussa.


Valtti 2016 onnistui hyvin

Valtti-ohjelma 2016 oli osa EU-rahoitteista SEDY-hanketta (Sport Empowers Disabled Youth), jossa oli mukana yhdeksän partneria seitsemästä maasta.

Kaikkiaan 288 erityistä tukea tarvitsevaa lasta ja nuorta aloitti loppukesällä Valtti-kokeilut oman Valtin kanssa. Valtit olivat 19 kumppanioppilaitoksen opiskelijoita. Valttien tehtävänä oli auttaa lapsia ja nuoria löytämään itselleen liikuntaharrastuksen ja innostumaan liikunnasta.

– Valtti-ohjelma koettiin tärkeäksi, hyödylliseksi ja innostavaksi. Moni perhe oli kokenut aivan uusia oivalluksia lapsen harrastusmahdollisuuksista, Valtti-ohjelmasta vastaava VAU:n tutkimuspäällikkö Aija Saari summasi palautteen antia.

Kokeilujakson jälkeen lähetettyyn palautekyselyyn vastasi 155 perhettä. Liikkumisen määrä oli kyselyn mukaan lisääntynyt 61 prosentilla vastanneista ja 54 prosenttia oli löytänyt harrastuksen. Niillä, jotka eivät löytäneet harrastusta, tärkeimpiä syitä olivat kaverin, soveltuvan ryhmän ja avustajan puuttuminen sekä kulkuvaikeudet harrastuspaikalle.

Yksi selkeimmistä esteistä erityistä tukea tarvitsevan lapsen liikuntaharrastuksen löytymiselle liittyi vaikeuteen löytää tietoa soveltuvasta liikuntatarjonnasta.

– Aktiivisimmat Valtit kertoivat soittaneensa turhaan kymmeniin urheiluseuroihin, Saari harmitteli.


Valtti 2017 haku

Vuoden 2017 Valtti-haku aukeaa maaliskuussa ja päättyy 30.4. Uusia oppilaitoskumppaneita VAU etsii pilotissa hieman katvealueiksi jääneistä Itä-Suomesta ja Pohjanmaalta.

– Lisäksi kuntien kanssa etsitään keinoja hyödyntää Valtti-toimintamallia osana kuntien liikuntaneuvontaa tai erityisliikuntaa, Saari toteaa.

Suomalaista Valtti-mallia kokeillaan myös SEDY-hankkeen kumppanimaissa Hollannissa, Portugalissa ja Liettuassa.

Lisätiedot:
www.vammaisurheilu.fi/ajankohtaista/valtti
ja VAU:n tutkimuspäällikkö Aija Saari, puh. 040 506 4208, aija.saari@vammaisurheilu.fi

 


Tämän ajankohtaisuutisen pysyvä osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=1940

 

Valtti liikuttaa!
Kuva VAU ry.

 

 

 

 
Takaisin