Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

3.11.2016
Vammaisten saamelaisten oikeuksista seminaari 10.11.2016, Rovaniemi
 

KOHTAAVATKO VAMMAISET SAAMELAISET IHMISET ERILAISIA HAASTEITA KUIN MUUT VAMMAISET?

LEAGO SÁMI DOAIBMAHEHTTEJUVVON OLBMUIN EARÁLÁGAN HÁSTALUSAT GO EARÁ DOAIBMAHEHTTEJUVVON OLBMUIN?

Saamelaisten vammaisten oikeudet- seminaari pidetään 10.11.2016 Lapin yliopistossa, Rovaniemellä. Järjestäjinä ovat Pohjoismaiden ministerineuvoston alainen Nordens Välfärdscenter/Pohjoismainen hyvinvointikeskus ja Lapin yliopiston SÁRA-hanke. 

Seminaarissa kuullaan laaja-alainen katsaus YK:n alkuperäiskansaoikeuksien asiantuntijamekanismin, pohjoismaisten tutkijoiden, hallintoviranomaisten sekä saamelaisten vammaisten, heidän omaistensa ja kansalaisjärjestöjen näkemyksistä saamelaisten vammaisten asemasta sekä oikeuksien toteutumisesta Pohjoismaissa. 

Saamelaisen vanhemman ja yhdistysaktiivin Maria Sofia Aikion mukaan saamenkielinen vammainen henkilö ei voi tällä hetkellä saada omalla äidinkielellään asiantuntijapalveluita.
- Se tarkoittaa muun muassa sitä, että saamelaisen vammaisen lapsen on kasvettava käytännössä suomenkieliseksi. Tämä on tärkeä ihmisoikeuskysymys, Aikio huomauttaa.

- Tekniset menetelmät ovat kehittyneet nopeasti ja niitä tulisi hyödyntää nykyistä paremmin myös eri tavoin vammaisten ihmisten arjessa. Erilainen oppija tarvitsee räätälöidyn opetustavan ja apuvälineitä. Esimerkiksi kirjoitusvaikeuden omaava voi saada apua sanelimesta ja puheentunnistusohjelmista. Vastaavasti kieli- ja tulkkipalveluita voitaisiin yhä enemmän tarjota etäpalveluna, puhelimitse tai videoyhteyksin, Aikio ehdottaa.

Aikion mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelujen tarjonnassa sekä opetustoimessa tulisikin olla nykyistä enemmän tietoa ja rohkeutta tarttua näihin uusiin ratkaisuihin, jotka tärkeällä tavalla mahdollistavat vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia osallistua yhteiskuntaelämään ja vahvistavat heidän ihmisarvon kokemustaan.

Seminaari on suomen ja englanninkielinen ja se sopii mm. perus- ja erikoispalveluiden parissa työskenteleville sekä muulle alan ammattihenkilöstölle eri hallinnon aloilla, yhdistyksille ja tietysti vammaisille henkilöille ja heidän edustajilleen.

Seminaariohjelma ja ilmoittautuminen:
http://www.nordicwelfare.org/Events/Rights-for-Sami-persons-with-disability-challenges-and-opportunities/

Seminaaria voi seurata suorana netissä. Linkki löytyy osoitteesta:
https://saradutkan.fi

SÁRA – Saamelaisten hyvinvointi ja yhdenvertaisuushanke on ESR:n rahoittama.


   

 
Takaisin