Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

26.8.2016
Hallituksen esitys: Kaikille oikeus tiliin ja verkkopankkitunnuksiin
 

Pankista saa tulevaisuudessa entistä varmemmin perusmaksutilin ja siihen liittyvät maksupalvelut. Hallitus esittää, että pankkien on mukautettava palvelujaan toimintarajoitteisille.

Perusmaksutili on pankkitili, johon kuuluu vähimmäismaksupalvelut, esimerkiksi maksukortti, käteisen nostaminen ja tilisiirrot verkkopankissa. Esityksen mukaan talletuspankeille tulee velvollisuus tarjota tällaisia tilejä.

Oikeus perusmaksutiliin olisi voimassa koko Euroopan talousalueella (ETA), joten suomalaisten on vastedes helpompi avata perusmaksutili toisessa ETA-maassa.

Esityksen mukaan kaikki asiakkaat saavat oikeuden verkkopankkitunnuksiin, sillä niistä tulee osa peruspankkipalveluja. Verkkopankkitunnusten tarjoamisesta voi jatkossa kieltäytyä vain lakiin perustuvin objektiivisin syin, esimerkiksi jos asiakkaalla ei ole henkilötunnusta. Muun muassa maksuhäiriömerkintä ei ole hyväksyttävä syy kieltäytymiseen.

Hallituksen esityksen mukaan myös iäkkäillä ja toimintarajoitteisilla ihmisillä pitää olla mahdollisuus käyttää maksutiliä, maksupalveluita ja sähköistä tunnistautumista. Esityksen mukaan pankkien pitää tarvittaessa mukauttaa palveluitaan ja varmistaa niiden toimivuus myös apuvälineillä.

Oikeus pankkitunnuksiin tukee myös julkisten palvelujen digitalisointia. Kansalaiset tarvitsevat pankkitunnuksia tunnistautumiseen, kun he asioivat julkisen hallinnon verkkopalveluissa. Näin lakiesitys vahvistaa kansalaisten tasapuolista kohtelua.

Hallitus antoi esityksensä lainmuutoksista torstaina 25. elokuuta. Lakien on tarkoitus tulla voimaan 1. lokakuuta.

 

Lisätietoa muutoksesta
valtioneuvoston sivulla.


Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on 
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=1842
 

 
Takaisin