Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

18.5.2016
Noin 250 vammaiselle lapselle ja nuorelle löytyi oma Valtti auttamaan liikunnan pariin
 

Noin 250 vammaista tai erityistä tukea tarvitsevaa lasta tai nuorta saa oman Valtin, eli henkilökohtaisen vammaisliikunnan konsultin tai ohjaajan. Valtti-ohjelma on Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n pilotti, jonka avulla pyritään lisäämään vammaisten lasten liikunnan harrastamista ja ehkäisemään syrjäytymistä.


Osa Valteista ohjaa useampaa lasta

Haku sekä Valtti-ohjelmaan haluaville lapsille ja nuorille että Valtiksi haluaville opiskelijoille oli auki kevään aikana. Ohjelmaan haki peräti 367 lasta tai nuorta ja 287 Valtiksi haluavaa, joista valtaosa on vapaa-ajan, kasvatuksen sekä hoito- ja kuntoutusalan opiskelijoita.

– Joillakin paikkakunnilla, kuten Turussa ja Tampereella, Valteista on jopa ylitarjontaa. Vastaavasti joillakin paikkakunnilla puuttuvia Valtteja yritetään paikata siten, että osa Valteista on luvannut ohjata useampia lapsia. Siltikään aivan kaikille ei valitettavasti ole löytynyt omaa Valttia, kertoo VAU:n tutkimuspäällikkö Aija Saari, joka vastaa Valtti-ohjelmasta.

Vaikka kaikki hakijat eivät Valttia saakaan, on noin 250 vammaisen lapsen ja nuoren liikunnan harrastamiseen ja samalla syrjäytymisen ehkäisemiseen pureutuva ohjelma melkoinen pelinavaus koko suomalaisen liikuntakulttuurin mittakaavassa.


Vammainen lapsi on vaarassa jäädä yksinäiseksi

– Jo nyt on huomattavissa, että Valteille on valtava tarve. Hakemuksista välittyy vammaisuudesta johtuva kielteinen kierre. Jos lapsella on vamma, hän on usein yksinäinen ja ilman kavereita. Ja kun ei ole kaveria kenen kanssa harrastaa, on vaarana, että hän jää yksin kotiin, elleivät vanhemmat ole erityisen sinnikkäitä ja neuvokkaita ja jaksa selvittää, mistä erilaisia soveltuvia harrastusmuotoja löytyy, Saari sanoo.

Valtti-ohjelma jatkuu lasten ja nuorten sekä Valttien yhdistämisen jälkeen siten, että harrastuskokeilut Valtin kanssa käynnistyvät syksyllä tai joissain tapauksissa jo kesällä. Perhe vastaa osallistujan ja VAU Valttien kuluista harrastuskokeilujen osalta.

Valttien tueksi on palkattu 15 Valtti-koordinaattoria, ja noin kymmenellä alueella on käynnistynyt opiskelijavoimin harrastustarjonnan selvitysten teko, jotta Valttien olisi syksyllä helpompi löytää soveltuvia kokeilupaikkoja.


Valtti

Valtti-mallia kokeillaan vuoden 2016 aikana vähintään 14 paikkakunnalla yhteistyössä ammattikorkeakoulujen, yliopistojen ja liikunnan koulutuskeskusten kanssa. Ohjelma on osa EU:n tuella toimivaa kolmivuotista (2015 – 2017) SEDY-hanketta, jolla pyritään saamaan nykyistä useampia vammaisia lapsia ja nuoria mukaan vapaa-ajan liikuntaan.

 

Lisätietoa Valtista:
www.vammaisurheilu.fi


Tämän ajankohtaisuutisen pysyvä osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=1785

 

Valtti liikuttaa!
Kuva VAU ry.

 

 

 

 
Takaisin