Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

4.5.2016
Laatukriteerit edistävät osallisuutta ja työllistymistä
 

KVANK:n (Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunta) Työn ja päivätoiminnan valiokunnan laatimat osallisuutta ja työllistymistä edistävän toiminnan laatukriteerit on julkaistu. Kriteerit löytyvät Verneri verkkopalvelusta osoitteesta:
http://verneri.net/yleis/osallisuuden-ja-tyon-laatukriteerit.

Tukiliitto on KVANK:n Työn ja päivätoiminnan valiokunnan jäsenenä ollut mukana työstämässä laatukriteereitä. Tukiliiton työelämän asiantuntija Kari Vuorenpää toimi laatukriteerityöryhmän vetäjänä 2013 - 2014.


Työ- ja päivätoiminnassa uudistumispaineita

Työ- ja päivätoimintaan uudistumispainetta tuottavat muun muassa lukuisat vireillä olevat lakimuutokset, YK:n vammaisten ihmisten oikeuksien tuleva ratifiointi sekä yleinen heikko taloustilanne.

Työ- ja päivätoiminnan palvelun piirissä on noin 14 000 kehitysvammaista henkilöä. Työkykyisiä kehitysvammaisia henkilöitä arvioidaan olevan yli 3000, palkkatyössä heistä on noin 400 - 500.

Osallisuutta ja työllisyyttä


Tavoitteena on, että palvelun tuottajat ottavat kriteerit käyttöön valtakunnallisesti.

-      Uudet laatukriteerit vaativat nykyisiltä työ- ja päivätoiminnan palveluilta vahvemmin vammaisen henkilön osallisuuden ja työllistymisen edistämistä, Tukiliiton työelämän asiantuntija Kari Vuorenpää sanoo.

Laatukriteerit tukevat palvelun tuottajia kehittämään nykyisiä työ- ja päivätoimintapalvelujaan. Laatukriteerit sopivat työ- ja arviointivälineeksi niin palvelun tuottajille, kuin ostajille ja käyttäjille sekä valvontaviranomaisille.

Toimintakulttuurin pitäisi muuttua niin, että palvelun käyttäjät voivat suunnitella elämäänsä itse ja tehdä omannäköisiä päätöksiä. Palvelun käyttäjien tulee saada tukea omien tarpeidensa mukaan esimerkiksi ihmissuhteissa ja yhteisöihin liittymisessä, omien kykyjen hyödyntämisessä, kansalaisuuden toteutumisessa ja työllistymisessä.

 

 

 
Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on 
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=1778
 

 
Takaisin