Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

7.4.2016
Sote-uudistus: 18 maakuntaa, viisi yhteistyöaluetta
 

Suomen hallitus julkisti viikolla pitkään suunnitellusta sote-uudistuksesta uutta tietoa.

Suunnitelman mukaan sosiaali- ja terveydenhuollossa tulee 18 maakunnalla olemaan rahoitus- ja järjes­tä­mis­vastuu. Lisäksi perustetaan viisi yhteis­työ­a­lu­etta, jotka vastaavat vaativammasta erikois­sai­raan­hoi­dosta. Alueet muodostetaan nykyisten erityis­vas­tuu­a­lu­eiden pohjalta.

Soten rahoitus olisi valtion vastuulla. Palveluja tuottavat julkiset, yksityiset ja kolmannen sektorin toimijat. Muutokset tulisivat voimaan 1.1.2019.


THL: Tulossa todella isoja muutoksia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Juhani Eskola arvioi, että uudistukseen sisältyy kansainvälisestikin katsoen todella isoja muutoksia, esimerkiksi järjestämisvastuun mittava keskittäminen, pitkälle viety integraatio ja julkisen palvelutuotannon yhtiöittäminen.

- Nämä muutokset ovat isoja ja kriittisiä. Uudistuksen valmisteluun, vaikutusten arviointiin ja lisäselvityksiin on varattava riittävästi aikaa. Erityisesti kannan huolta siitä, että talouden kestävyyden kannalta olennaisesta menojen kasvun hillinnästä ei ole varmuutta, Juhani Eskola sanoo.

THL arvioi, että valtion rahoitus on nyt toiminnan käynnistymisvaiheessa perusteltua, mutta maakuntien verotusoikeuden selvittäminen on tärkeää erityisesti päätöksenteon ja taloudellisen vastuun jakautumisen kannalta.


 

Tämän ajankohtaisuutisen pysyvä osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=1757

 

 
Takaisin