Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

18.2.2016
Tukiliitto: Säästöt eivät saa ohjata uudistuksia – vammaisten palvelut vaakalaudalla
 

Valtioneuvosto ohjaa kunnat rajulle säästökuurille. Säästösuunnitelmat vaikuttavat suoraan vammaisiin ihmisiin. Suunnitelmat käyvät ilmi helmikuun 17. päivä julkistetusta toimenpideohjelmasta ”Kuntien kustannusten karsiminen tehtäviä ja velvoitteita vähentämällä”.

Osana muutoksia on tarkoitus saattaa loppuun vammaislainsäädännön uudistaminen yhdistämällä vammaispalvelulaki ja kehitysvammalaki yhdeksi laiksi. Toimenpideohjelman mukaan uudistuksella tavoitellaan 61 miljoonan euron säästöjä. Suunnitelman säästöpainotus otettiin Kehitysvammaisten Tukiliitossa huolestuneena vastaan ja liitto odottaa tarkempia tietoja ja laskelmia säästöjen vaikutuksista palveluihin.

Kehitysvammaisten Tukiliitto toteaa, että säästöt ja leikkaukset eivät voi olla lainsäädäntöä ohjaava tavoite, sillä kyse on kehitysvammaisten ihmisten ja heidän perheidensä arjen välttämättömistä palveluista ja  perustarpeista. Suunnitelmassa kehitysvammaisiin ihmisiin ja heidän perheisiinsä kohdistuu pakkosäästöjä monesta suunnasta.

Tukiliitto vaatii, että suunnitelman kokonaisvaikutukset olisi arvioitava huolellisesti. Uudistukset on tehtävä noudattaen YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksen reunaehtoja ja tavoitteita.

Julkaistun suunnitelman mukaan kaikilta hallinnonaloilta aiotaan tehdä yhteensä reilun 400 miljoonan euron kustannussäästöt pitkällä aikavälillä.


Lisätietoja toimenpideohjelmasta valtioneuvoston sivulla
http://valtioneuvosto.fi/

Lisätietoa sosiaali- ja terveysministeriön alan toimenpiteistä
http://stm.fi/kuntien-tehtavien-vahentaminen

 

Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on 
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=1720

   

 
Takaisin