Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

5.2.2016
Itsemääräämisoikeus eduskunnan käsittelyssä: Tukiliitto kuultavaksi
 

Tukiliitto on kutsuttu kuultavaksi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan kehitysvammalakiin tehtävistä itsemääräämisoikeutta koskevista muutoksista. Muutokset koskevat itsemääräämisoikeuden vahvistamista, rajoitustoimenpiteiden käyttöä ja tahdosta riippumatonta erityishuoltoa.

Valiokunnassa käsitellään sosiaali- ja terveysministeriön tekemää esitystä, johon on tehty muutoksia perustuslakivaliokunnan lausunnon perusteella. 

Lakimuutokset ovat YK:n vammaissopimuksen ratifioinnin edellytys. 

Kehitysvammaisten Tukiliitto on osallistunut aktiivisesti itsemääräämisoikeuslakia (IMO) valmistelleen työryhmän työhön. Tukiliiton mielestä jo tässä vaiheessa olisi ollut parempi tehdä IMO-lainsäädännön kokonaisvaltainen, kaikkia ihmisryhmiä yhdenvertaisesti kohteleva uudistus.

Tukiliitto korostaa, että kehitysvammalakiin tehtävät muutokset voidaan tehdä vain väliaikaisena. Laajan IMO-lain valmistelua on jatkettava mahdollisimman pian.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon perusteella korjatussa "mini-IMO"-esityksessä on kuitenkin säädelty rajoitustoimenpiteistä huomattavasti tarkemmin kuin aiemmassa esityksessä. Esitys vastaa paremmin perustuslain edellytyksiä. Myös tahdosta riippumattoman ja vapaaehtoisen hoidon rajaa on tarkennettu.

 

Perustuslakivaliokunnan lausunto esitykseen:
http://www.eduskunta.fi/valtiopaivaasiakirjat/PeVL+15/2015

Lisätietoa: Tukiliiton johtava lakimies Sirkka Sivula, sirkka.sivula@kvtl.fi

 

 

 
   

 
Takaisin