Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

30.11.2015
Lääkärilehti: Vajaaravitsemus uhkaa vaikeasti kehitysvammaisia
 

LKT Maria Arvio kirjoittaa Lääkärilehden 48/2015 tieteellisessä pääkirjoituksessa, miten vajaaravitsemus uhkaa vaikeasti kehitysvammaisia ihmisiä.

”Ravitsemustilan arviointi on keskeistä kehitysvammaisen henkilön terveyden seurannassa. Ylipainoisuus on usein helppo nähdä silmämääräisesti, mutta alipainoisuus saattaa jäädä havaitsematta, jos potilasta ei riisuta.”

Vajaaravitsemus ei aina näy päällepäin. Taustalla voi olla niukka proteiinien, kivennäisaineiden ja vitamiinien saanti. Maria Arvio kertoo, että tuoreessa tutkimuksessa kuvataan seikkaperäisesti pitkäaikaisella kuntoutuspaikalla olevien 18 monivammaisen henkilön ravitsemustila.

”Lähes kolmannes tutkituista oli alipainoisia ja lähes kaikilla oli proteiinien vajaaravitsemustila. Ruokavalio oli yksipuolinen ja sisälsi vain vähän ravintokuituja.”

Lääkitystä kehitysvammaisilla henkilöillä on runsaasti. Pitkäaikainen keskushermostolääkitys voi sekä lihottaa että laihduttaa ja laskea vireystasoa.

”Kehitysvammaisten ravitsemus on paljolti lähi-ihmisten vastuulla. Vain itsenäisesti asuvalla kehitysvammaisella on halutessaan mahdollisuus asioida kaupassa ja jääkaapilla mihin aikaan vuorokaudesta tahansa.”

Asumisyksiköissä henkilökunnan määrä ja työvuorot sanelevat, milloin ja millaista ruokaa tarjotaan.

”Palvelukodin ruokahuolto voi olla kilpailutettu kustannussyistä, ja samasta syystä terveellisiä kala-aterioita ja tuoretuotteita ei ole riittävästi tarjolla.”

Maria Arvio kirjoittaa, että vajaaravitsemus vaikuttaa laaja-alaisesti fyysiseen ja psyykkiseen jaksamiseen ja terveydentilaan ja se voi olla jopa käyttäytymisongelman taustalla.

Asiasta uutisoi Potilaan lääkärilehti. Linkki Potilaan lääkärilehden uutiseen:
Maria Arvio
Vajaaravitsemus uhkaa vaikeasti kehitysvammaisia

Kirjoittaja Maria Arvio on LKT, kehitysvammalääketieteen dosentti, lastenneurologian erikoislääkäri, osastonylilääkäri (Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä sekä KTO-Varsinais-Suomen erityishuoltopiiri, Paimio)

 

 

Tämän ajankohtaista-uutisen pysyvä osoite on:
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=1650

 
   

 
Takaisin