Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

6.11.2015
Selvitys: kehitysvammaiset ihmiset syrjäytetään työmarkkinoilta
 

Kehitysvammaisilla henkilöillä on korkea riski jäädä työmarkkinoiden marginaaliin tai ulkopuolelle.

Jaakko Harkon (Kuntoutussäätiö) selvitys "Että nämä ihmiset joilla työpanos annettavana, sais sitä antaa. Että eivät ole palveluiden kohde" arvioi toimintaympäristöä, jossa kehitysvammaisten (erityis)työllistymispalveluita toteutetaan. Kohteena olivat KIT-hankkeen kumppanikunnat Kotkassa, Kouvolassa ja Haminassa.

Arvioinnissa pyrittiin tunnistamaan niitä paikallisia tekijöitä, jotka edistävät ja ehkäisevät kehitysvammaisten työllistymistä palkallisiin työsuhteisiin työmarkkinoille. Kehitysvammaisilla on ollut ja on edelleen riski tulla ”ylisuojelluksi” työelämältä.  

Kuntien välillä esiintyi eroavaisuuksia toiminnan painotusten suhteen; siinä kuinka usea osallistui päivä-, työ- ja avotyötoimintaan. Eroja on myös järjestämistavoissa: kuina suuri osa palveluista toteutetaan kunnallisesti, ja kuinka suuri osa kuntayhtymältä tai järjestöiltä ostettavina palveluina. Tuetun työllistymisen palvelua ei saa läheskään kaikissa kunnissa. Työhönvalmentajien palvelujen lisäksi kehitysvammaisia työnhakijoita tulisi tukea hyödyntämään TE-palveluja.

Kaikilla paikkakunnilla kehitysvammaisten työtoiminta oli vakiintunutta ja osapuolet vaikuttivat olevan suhteellisen tyytyväisiä toiminnan tuloksiin.  Haastatteluissa kuitenkin tunnistettiin ongelmia yksilön valinnanvapauteen ja työmarkkinaoikeuksiin liittyen. Useissa haastatteluissa korostettiin kehitysvammaisten työllistymisen parantamiseen liittyvää tahtotilaa, mikä näkyi kehittämishankkeisiin osallistumisena ja pyrkimyksenä löytää uusia toimintatapoja.

Selvitys (pdf-muodossa)
Jaakko Harkko: ”ETTÄ NÄMÄ IHMISET JOILLA TYÖPANOS ANNETTAVANA, SAIS SITÄ ANTAA. ETTÄ EIVÄT OLISI PALVELUIDEN KOHDE” – Kit-projekti, toimintaympäristökartoituksen tulokset. Kuntoutussäätiö.


Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=1634

 
   

 
Takaisin