Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

30.6.2011
Kela pilotoi etätulkkauspalveluita syksyllä
 

Sopivilla välineillä vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelu voidaan hoitaa myös etätulkkauksena

Vammaisten henkilöiden mahdollisuus saada tulkkauspalvelua etätulkkauksena laajenee seuraavina vuosina. Kela on päättänyt tilata TeliaSoneralta etätulkkaukseen soveltuvat laitteet, ohjelmistot, laajakaistayhteydet ja oheispalvelut. Käytännössä se tarkoittaa kannettavia tietokoneita, sormitietokoneita, kosketusnäyttöön perustuvia päätelaitteita, laajakaistayhteyksiä, hallintajärjestelmää ja etätulkkausohjelmaa. Etätulkkausta tarvitsevalle asiakkaalle valitaan sopivin päätelaite, jota räätälöidään ohjelmistoilla asiakkaan tarpeiden mukaan.

Kun tulkkauspalveluun oikeutetulla henkilöllä on tarve ja kyky käyttää etätulkkausta, Kela järjestää etätulkkauksessa tarvittavat välineet ja laitteet. Asiakas saa laitteet ja ohjelmat käyttöönsä maksutta. Kela vastaa myös siitä, että asiakas saa laitteiden ja ohjelmistojen käyttöön tarvittavan opastuksen. Etätulkkauspalveluja tuotetaan aluksi viidessä tulkkausstudiossa. Studioita tulee myöhemmin lisää tarpeen mukaan.

Etätulkkausta pilotoidaan loppusyksystä etätulkkauspalveluja aikaisemmin käyttäneiden asiakkaiden keskuudessa. Palvelua laajennetaan muille asiakkaille vuoden 2012 aikana. Kahden seuraavan vuoden aikana etätulkkauslaitteita arvioidaan hankittavan noin 1 000 asiakkaalle.

Hankintoihin kuluu noin 2,5 miljoonaa euroa kolmen vuoden aikana. Kustannukset maksetaan Kelan etätulkkauksen etuusmenoista. Vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelut siirtyivät Kelan hoidettaviksi 1.9.2010 alkaen.

 

Lähde: Kelan tiedote 30.6.2011


 
Takaisin