Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

18.5.2015
Uusi Esteettömyyssalkku avaa ovia saavutettaviin sähköisiin palveluihin
 

Tuore Esteettömyyssalkku antaa käytännön ohjeita esteettömän, saavutettavan ja käytettävän materiaalin tai verkkosivuston suunnitteluun ja toteuttamiseen. Salkun on laatinut Celia-kirjasto ja työhön on osallistunut myös muita alan asiantuntijoita. Esteettömyyssalkku on julkishallinnon standardisalkun alisalkku.

Toukokuun 21. päivänä vietetään kansainvälistä saavutettavuustietoisuuden päivää (Global Accessibility Awareness Day). Esteettömyyssalkku osoittaa, miten vähäisillä keinoilla esteettömyys ja saavutettavuus ovat toteutettavissa, kunhan ne otetaan huomioon jo sähköisen palvelun suunnitteluvaiheessa.


Esteettömyys mahdollistaa tasavertaisuuden

Esteettömyys tarkoittaa, että kaikki ihmiset pystyvät käyttämään tuotetta tai palvelua yksilön iästä, vammasta tai muusta rajoitteesta huolimatta. Esteetön tuote tai palvelu mukautuu asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin. Esteettömyyden tavoitteena on helpottaa ja mahdollistaa erilaisten ihmisten tasavertainen arki niin, että kaikki kansalaiset voivat tehdä työtä, opiskella, harrastaa ja osallistua. (SADe-ohjelman Esteettömyystoimintamallin mukaan)

Lukemisesteen syynä voi olla heikentynyt näkö, näkövamma, lukivaikeus, oppimisvaikeudet, kielellinen erityisvaikeus, kehitysvamma, cp-vamma, ms-tauti, lihastaudit, afasia, keskittymis- tai muistivaikeudet, mielenterveysongelmat, heikentynyt lihaskunto, reuma, Parkinsonin tauti tai esimerkiksi toipilasaika.

Selkokielen käyttäjät hyötyvät esteettömyydestä

Esteettömyyssalkussa kerrotaan, että olennaisinta selkokielen käyttäjän kannalta verkkopalvelun suunnittelussa on selkokielisen sisällön lisäksi navigaatiorakenteiden helppo ymmärrettävyys ja yksinkertainen sivuston rakenne.

Hyvä yleinen käytettävyys yhdistettynä selkokieliseen tai hyvällä yleiskielellä kirjoitettuun sisältöön riittää monelle käyttäjälle, kun taas osa tarvitsee selkeästi yksinkertaistetun käyttöliittymän. Selkokielisistä verkkopalveluista hyötyvät myös esimerkiksi maahanmuuttajat, jotka opettelevat suomen kieltä.

 


Linkki Esteettömyyssalkkuun
www.celia.fi/celia-asiantuntijana/esteettomyyssalkku

Lähde Celia


Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=1508


Tuoreita selkokirjoja
lapsille ja nuorille


Niina Mälkiä: Emil on työmies.


Tuula Puranen:
Miina ja Manu kirjastossa.

   

 
Takaisin