Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

19.3.2015
Eläkkeellä olevat sairaanhoitajat tukevat omaishoitajia Varsinais-Suomessa
 

Sairaanhoitajaliitto ja Omaishoitajat ja läheiset -liitto ovat käynnistäneet omaishoitajia tukevan mentoroinnin pilottiohjelman Varsinais-Suomessa. Mentoreina toimivat eläkkeellä olevat sairaanhoitajat, jotka haluavat hyödyntää osaamistaan ja syventää ymmärrystään omaishoitajuudesta.

- Sairaanhoitajaliitto haluaa hankkeen avulla tukea omaishoitajia heidän vaativassa tehtävässään. Lisäksi haluamme tuottaa eläkkeellä oleville jäsenillemme mielekästä vapaaehtoistoimintaa, järjestöjohtaja Aura Matikainen Sairaanhoitajaliitosta sanoo.

Sairaanhoitajaliiton jäsenenä on runsaasti aktiivisia eläkkeelle jääneitä sairaanhoitajia, joilla on kokemusta vaativien potilaiden hoidosta ja omaisten kanssa toimimisesta. Mentorien tarkoituksena ei ole hoitaa, vaan tukea omaishoitajaa.

Pilottiohjelman mentorit saavat Omaishoitajat ja läheiset -liiton koulutuksen. Kokemusten perusteella toimintaa kehitetään ja yhteistyötä laajennetaan uusille paikkakunnille.


Omaishoito on usein sitovaa ja vaativaa

Omaishoitaja on henkilö, joka pitää huolta perheenjäsenestään tai muusta läheisestään, joka sairaudesta, vammaisuudesta tai muusta erityisestä hoivan tarpeesta johtuen ei selviydy arjestaan omatoimisesti. Selvitysten mukaan noin miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti läheistään.

Tällä hetkellä Suomessa arvioidaan olevan noin 300 000 omaishoitotilannetta, joista 60 000 on sitovia ja vaativia.  Vain pieni osa kaikista omaishoitotilanteista on lakisääteisen omaishoidon tuen piirissä. Omaishoitosopimuksia oli Suomessa vuonna 2014 n. 43 000.

Lisätietoja
Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry


Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=1460

 
   

 
Takaisin