Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

6.6.2014
Ministeri Huovinen: Omaishoidon kehittäminen on koko yhteiskunnan etu
 

 

Peruspalveluministeri Susanna Huovisen mukaan omaishoidon tukea koskevan lainsäädännön uudistaminen on käynnistettävä mahdollisimman pian.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan ministeri korostaa, että omaishoidon kehittäminen on kaikkien etu.

"Omaishoidolla on paitsi inhimillinen ja hyvinvointipoliittinen, myös kansantaloudellinen merkitys. Omaishoidon tuen kehittäminen on yksi niistä toimenpiteistä, joilla voidaan tukea laitoshoidon vähentämistä ja kotiin annettavien palvelujen lisäämistä", totesi ministeri Huovinen kansainvälisessä omaishoidon konferenssissa perjantaina 6.6.

Suomessa noin 350 000 ihmistä on pääasiallisesti vastuussa läheisensä auttamisesta.

"Olen ylpeä siitä, että omaishoidon kehittämiseksi on nyt laadittu ensimmäinen kansallinen kehittämisohjelma, jolla haetaan keinoja kansalaisten ja hyvinvointivaltion yhteisvastuun toteutumiseksi ja edistämiseksi. Ohjelma on hyvä pohja omaishoidon kehittämistä koskeville toimenpiteille sekä lakiuudistukselle", ministeri Huovinen sanoi.

Palvelut räätälöitävä perheen tarpeisiin

Ministeri Huovisen mukaan vaikuttavan omaishoidon peruspilarit ovat tuen ja palvelujen räätälöinti omaishoitoperheen tarpeisiin, palvelujen hyvä koordinointi ja perheen itsenäisyyttä kunnioittava yhteistyö.

"Julkisessa keskustelussa omaishoitoa tukevien palvelujen kehittäminen on jäänyt liian usein omaishoidon tuen palkkiosta käytävän keskustelun varjoon. Myös omaishoitajan tiedonsaanti ja mahdollisuus oppimiseen ovat tärkeitä asioita. Ne ovat tärkeitä paitsi hoidettavan hyvän hoidon turvaamisen, hoitotehtävästä suoriutumisen kannalta kuin myös omaishoitajan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämisen kannalta. Omaishoitaja tarvitsee monenlaista osaamista."

"Tavoitteena on säilyttää yhtä aikaa ihmisten yhdenvertainen oikeus hyvään hoitoon ja huolenpitoon sekä omaisten jaksaminen ja oikeus työ- ja perhe-elämään ja vapaa-aikaan. Tärkeitä toimijoita hoidon ja huolenpidon turvaamisessa ja tukemisessa ovat omaisten ja julkisen sektorin rinnalla järjestöt ja seurakunnat."

 

 

Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on 
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=1251

 
   

 
Takaisin