Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

25.5.2014
Yimby-juoksun järjestänyt Mervi Savo sai Vuoden tulppaani -tunnustuspalkinnon
 

Kehitysvammaisten Tukiliitto on myöntänyt Vuoden tulppaani 2014 -tunnustuspalkinnon espoolaiselle Mervi Savolle. Savo järjesti viime vuoden elokuussa Yimby-hyväntekeväisyysjuoksun vastaiskuna julkisuuteen ryöpsähtäneille kannanotoille, joissa Espoon Riilahden asukkaat vastustivat kehitysvammaisille tarkoitetun kodin rakentamista naapurustoon.

Otettuaan eropaketin työstään Nokian taloushallinnossa Mervi Savo oli lähtenyt opiskelemaan liikunnan ammattilaiseksi ja personal traineriksi. Yksi opintoihin kuuluva näyttötyö oli liikuntaan liittyvän tapahtuman järjestäminen.

Idea syntyi juoksulenkillä kesän 2013 alussa, kun Savo mietti nimby-ilmiötä (not in my back yard), joka järkytti häntä. Tämä ei ole minun Espooni, hän ajatteli. Miksi vastaääni puuttuu, vaikka suurin osa ihmisistä ei ajattele näin? Asiat loksahtivat yhteen: hän järjestäisi tapahtuman, joka antaisi tilan vastaäänelle.

Mervi Savo hankki sponsorit ja vapaaehtoiset, askarteli koivunoksista mitalit kaikille osallistujille ja laittoi sanan kiertämään Facebookissa. Yimby-juoksusta (yes in my back yard) tuli hitti. Juoksu- ja kävelytapahtumaan osallistui pari sataa ihmistä, ja ihastunut somepöhinä oli valtava. Myös valtajulkisuus uutisoi tapahtuman näyttävästi.

Asiat saivat mittasuhteet. Nimby väistyi, yimby voitti. Kaavamuutosvalitukset hylättiin hallinto-oikeudessa perusteettomina. Villa Huvi, kehitysvammaisten nuorten koti, valmistuu vuonna 2015, suunnitelmien mukaan.

Hyväntekeväisyystapahtuman tuoton, 1745 euroa, Mervi Savo lahjoitti Riilahden toimintakeskukselle. Osalla ostettiin sählyvarusteita lievästi kehitysvammaisten sählyporukalle, osalla tarpeistoa vaikeasti vammaisten aisti- ja elämyshuoneeseen.

Jatkoa on jo luvassa. Nykyisin liikunta-alan yrittäjänä toimiva Savo järjestää ensi elokuussa uuden Yimby-tapahtuman: juoksijoita ja kävelijöitä kerätään jo Facebook-tapahtumasivulla Yimby 2014.

 

Kehitysvammaisten Tukiliitto myöntää joka vuosi Vuoden tulppaani -tunnustuksen henkilölle, yhteisölle tai hankkeelle, joka on merkittävästi edistänyt suvaitsevaisuutta, vaikuttanut suuren yleisön asenteisiin kehitysvammaisuutta kohtaan ja helpottanut kehitysvammaisten ihmisten liittymistä yhteiskuntaan.

Viime vuonna tunnustuksen sai punk-yhtye Pertti Kurikan Nimipäivistä kertova Kovasikajuttu-elokuva, toissa vuonna taidepainotteisen erityistyön ohjaaja Ari Impola ja sitä ennen Toisenlaiset frendit -televisiosarja.

Yimby-tapahtuman painoarvoa lisää se, että nimby-ilmiön erilaisia versioita näyttäytyy ympäri Suomea varsin usein, kun kehitysvammaisille ihmisille suunnitellaan koteja niin sanotun normaalin asutuksen keskelle. Aina löytyy heitä, joiden pelot heräävät. Siksi on tärkeää, että myös enemmistö avaa suunsa: Me emme pelkää. Meistä on hienoa, että erilaiset ihmiset voivat elää yhdessä.

Moni Yimby-tapahtumaan osallistunut tuli viime elokuussa kiittämään Mervi Savoa mahdollisuudesta sanoa tämä ääneen. Vuoden tulppaani -tunnustuspalkinto on Kehitysvammaisten Tukiliiton tapa lausua oma kiitoksensa.


Tunnustuspalkinnon saaja julkistettiin sunnuntaina 25.5. Jyväskylässä, Kehitysvammaisten Tukiliiton liittokokouksessa. Kokouksessa esitettiin Mervi Savon videotervehdys, joka oli nauhoitettu aiemmin toukokuussa Espoon Riilahden toimintakeskuksessa. Linkki videoon:
Mervi Savo tervehtii liittokokousväkeä

 

Haastattelupyynnöt: Mervi Savo, puh 040 5376872
Sähköposti: savo.mervi@kolumbus.fi

Muita lisätietoja: Merja Määttänen, Tukiliiton viestintäpäällikkö, puh. 0207 718213
Sähköposti: merja.maattanen@kvtl.fi

 

 


   

 
Takaisin