Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

7.4.2014
Tukiviestin ja Leijan julkaisemista jatketaan itsenäisinä lehtinä
 

 

Kehitysvammaisten Tukiliiton liittohallitus on päättänyt, että molempien jäsenlehtien julkaisemista jatketaan ja niitä kehitetään itsenäisinä lehtinä. Lisäksi se päätti, että jatkossa myös Tukiviestiin laaditaan selkokielistä sisältöä, ja osana kehitystyötä Tukiviesti saa uuden nimen.

Taustalla lukijatutkimus

Jokainen Tukiliittoon liittyvä saa valita jäsenlehdekseen joko yleiskielisen Tukiviestin tai selkokielisen Leijan. Monessa perheessä kehitysvammainen perheenjäsen valitsee Leijan ja läheinen ottaa Tukiviestin, mutta säännöstä on poikkeuksia molempiin suuntiin.

Syksyllä 2012 liittohallitus linjasi, että Tukiliiton on syytä tutkia yhden, yhdistetyn jäsenlehden mallia – harkiten ja jäsenistön mielipidettä kysyen. Tukiliitto päättyi teettämään selvityksen, joka kutsui Tukiviestin ja Leijan lukijat pohtimaan lehtien tulevaisuutta. Tavoitteena oli saada tietoa ja ymmärrystä lehtien merkityksestä lukijoilleen, ja sitä kautta kehitystyön työkaluja, päädyttiinpä yhdistämiskysymyksen kanssa kumpaan hyvänsä ratkaisuun.

Aineisto koottiin useilla menetelmillä – ryhmähaastatteluilla, verkkokyselyllä ja selkokielisellä lomakekyselyllä. Selvitysraportti Terveisin lukija valmistui vuodenvaihteessa.

Yhdessä vai erikseen?

Raportin kantava viesti on se, että jäsenlehtemme ovat lukijoilleen tärkeitä ja niillä on suuri yhteisyyttä rakentava voima.

Ensisijainen syy lukea Tukiviestiä vaihtelee elämäntilanteen mukaan. Yhdelle tärkeintä on tarinoiden ja jakamisen kautta rakentuva vertaistuki, toinen arvostaa eniten arkea helpottavaa, palveluviidakossa selviytymiseen liittyvää tietoa. Painopisteistä riippumatta lehteä luetaan tarpeeseen.

Leija valittiin useimmiten selkokielen ja omaehtoisen sisällön vuoksi. Se tarjoaa kohderyhmälleen iloa, tasavertaisuutta ja avoimen, kerrankin ymmärrettävän ikkunan maailmaan. Kehitysvammaiselle lukijalle on oleellista, että juttujen näkökulmat on valittu heidän ehdoillaan: vähemmän raskasta ”pakkokeinoasiaa”, enemmän itsetuntoa kohottavaa ja toimintakykyä vahvistavaa aineistoa.

Vaikka lehdet kertovat samasta todellisuudesta, joskus samoista aiheistakin, niiden näkökulmat ja kieli palvelevat erilaisia tarpeita.

Kun selvityksessä kysyttiin mielipidettä lehtien yhdistymiseen, kyllä ja ei -vastausten tasapaino huojahti hiuksenhienosti kyllä-puolelle. Vastausten tasapaino on kuitenkin epäsymmetrinen. Leijan lukijat varsin yksimielisesti vastustavat yhdistämistä ja tuntevat syvää huolta siitä, että selkokielinen aineisto jäisi yleiskielisen jalkoihin.

Yhdistymisajatus sai Tukiviestin lukijoilta ymmärrystä, etenkin kustannusten säästämisen näkökulmasta, mutta heitäkin riskipeli arvelutti: onnistuessaan yksi lehti saattaisi olla inkluusiota voimistava asia, mutta epäonnistuessaan erittäin huono viesti, ja mikä piinallisinta, lopputulosta ei voi ennustaa. Moni pelkäsi, että yhdistyessään molemmat lehdet menettäisivät vahvuutensa, eikä kukaan tuntisi yhteistä lehteä omakseen.

Valtaosa molempien lehtien lukijoista piti lehtien yhdistämistä todennäköisemmin tasa-arvoa murentavana kuin sitä vahvistavana näkymänä.


Vain muutos on varmaa

Yksi selvityksestä nouseva johtopäätös on muutos. Vaikka juuri nyt jäsenistö kokee paperilehden omakseen, suhde sähköiseen viestintään elää kiivasta muutosvaihetta. Ajan myötä eri medioiden rooli muuttuu, ja viestintää koskevien päätösten pitää elää omaa aikaansa.

Toinen selvityksen kirkastama johtopäätös on se, että selkokieltä pitäisi vaalia nykyistä laajemmin kaikessa Tukiliiton viestinnässä. Olisi arvokasta, että kieli tulisi tutuksi myös niille, jotka eivät itse välttämättä tarvitse sitä.

Tutkija-toimittaja Tuula Purasen jäsenlehtiselvitys Terveisin lukija löytyy kokonaisuudessaan pdf-muodossa:
www.kvtl.fi/media/JASENLEHTISELVITYS.pdf

 

Tukiviestille uusi nimi

Julistamme etsintäkuulutuksen Tukiviestin uudesta nimestä. Lähetä oma ehdotuksesi 15.6. mennessä: merja.maattanen@kvtl.fi. Jos haluat, voit perustella ehdotustasi tiiviisti.

Kaikkien ehdotuksensa lähettäneiden kesken arvotaan Samsung Galaxy Tab 3 10.1 tablettitietokone sekä 10 kpl Tukiliiton Teema-sarjan mukeja.

Ehdotuksia kerätään vielä ainakin liittokokousviikonloppuna, ja päätös pyritään tekemään niin, että se koskee jo ensi vuotta.

 

 

Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=1209

 

 

   

 
Takaisin