Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

24.2.2014
Yle kerää nettisivuillaan tietoa syrjintätapauksista Suomessa: kerro kokemuksesi!
 

 

Oletko kokenut tai nähnyt syrjintää julkisella paikalla esimerkiksi ikään, kieleen tai sukupuoleen perustuen?

Yle kerää nettisivuillaan sijaitsevalle kartalle ihmisten omia kokemuksia kaikenlaisesta syrjinnästä julkisella paikalla. Syrjintä voi johtua iästä, etnisestä alkuperästä, kielestä, seksuaalisesta suuntautumisesta, uskonnosta, sukupuolesta tai vammasta.

Syrjintä voi olla esimerkiksi sitä, että pyörätuolia käyttävä ei pääse kirjastoon, koska sinne kulkee ainoastaan portaat. Tai sitä, että tummaihoista ei päästetä ulkonäkönsä vuoksi ravintolaan. Tai homoseksuaalia nimitellään kadulla. Tai työhönotossa edellytetään suomen kielen taitoa, vaikkei se ole kyseisen työn tekemisen kannalta oleellista.

Syrjintä on Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Päivi Mattilan mukaan Suomessa usein huonosti tunnistettua ja aliraportoitua. Sekä viranomaiset että syrjinnän uhrit itse saattavat Mattilan mukaan vähätellä syrjintää.

Esimerkiksi työelämässä ulkomailta muuttaneet tai nuoret ihmiset eivät välttämättä tunne oikeuksiaan. Pelko tai riippuvuus syrjijään, esimerkiksi työnantajaan, saattaa olla syy vähätellä syrjintää.

Suomalaisista 15 prosenttia on kokenut syrjintää tai häirintää edeltävän vuoden aikana, kävi ilmi Eurobarometristä 2008. Eniten syrjintää oli koettu iän ja sukupuolen perusteella. Suomalaiset kuitenkin uskoivat etnisen syrjinnän olevan yleisintä. Nyt Yle haluaa selvittää, millaisia inhimillisiä tarinoita prosenttilukujen taakse kätkeytyy.

Kerro, millaista syrjintää sinä olet kohdannut tai todistanut. Merkitse paikka karttaan, ja kuvaile, mitä tapahtui, missä ja milloin. Voit halutessasi jättää myös yhteystietosi toimituksen käyttöön, jos olet valmis kertomaan tapauksesta lisää.

Vastauksia ei julkaista ilman ennakkomoderointia. Yle lupaa, ettei se julkaise merkintöjä, jotka on yksilöitävissä tiettyyn yritykseen tai henkilöön. Sellaisia tapauksia voi kuitenkin ilmoittaa.

Aihetta käsiteltiin Ylen aamu-tv:ssä tiistaina 25.2.2014. Lähetyksen voi katsoa Yle Areenassa sivulla:
http://areena.yle.fi/tv/2185306

 

Linkki karttaa ja Ylen nettijuttuun:
yle.fi/uutiset/merkitse_karttaan_missa_olet_kokenut_tai_todistanut_syrjintaa

 

Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=1167

 

 
   

 
Takaisin