Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

3.2.2014
Euroopan sosiaalisessa peruskirjassa turvatut oikeudet eivät toteudu Suomessa
 

Euroopan sosiaalisen peruskirjan noudattamista valvova Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea on tammikuussa antanut loppupäätelmänsä Suomen tuoreimmasta määräaikaisraportista, joka koskee sopimuksen täytäntöönpanoa. Komitea katsoo loppupäätelmissään, että Suomi ei ole riittävästi noudattanut useaa sopimuksen artiklaa.

Euroopan sosiaalinen peruskirja sisältää esimerkiksi sosiaaliturvaan liittyviä taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä ihmisoikeuksia, ja se velvoittaa myös Suomea. Sosiaalisten oikeuksien komitean mukaan muun muassa minimisairauspäiväraha ja -vanhuuseläke ovat tasoltaan liian alhaisia, eikä vanhusten välttämättömiä sosiaalipalveluita saa yhdenvertaisesti eri kunnissa.

Vaikka komitean loppupäätelmissä puututaan erityisesti vanhusten asemaan, vammaisten henkilöiden palveluissa on samoja haasteita, joten komitean johtopäätöksetkin osaltaan vahvistavat sen, että näihin epäkohtiin tulee puuttua esimerkiksi vammais- sekä asiakasmaksulainsäädäntöä uudistettaessa ja omaishoitoa kehitettäessä.

Ihmisoikeuskeskuksen nettisivuilta löytyy lisätietoa tuoreista loppupäätelmistä ja linkkejä sosiaalista peruskirjaa koskeviin materiaaleihin:
www.ihmisoikeuskeskus.fi.

Myös Pauli Rautiainen on Perustuslakiblogissa käsitellyt näitä sosiaalisten oikeuksien komitean huomautuksia:
perustuslakiblogi.wordpress.com.

 

Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=1150

 
   

 
Takaisin