Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

18.12.2013
Ensimmäinen selkokielinen e-kirja ilmestynyt
 

Ensimmäinen selkokielinen e-kirja ilmestynyt – aiheena koiran hoitaminen


Ensimmäisen suomenkielisen selko-e-kirjan nimi on Koiran hoitaminen. Kirjan on kirjoittanut ja kuvannut Jenni Sipilä.

"Kirja on tehty iBooks Author -ohjelmalla, jota en ollut käyttänyt aikaisemmin. Oli hienoa päästä hyödyntämään e-kirjan erilaisia sisältöjä. Oli kiinnostavaa miettiä, mitkä asiat kirjassa kannattaa kertoa tekstillä, mitkä valokuvalla, mitkä videolla ja mitkä animaatiolla", Jenni Sipilä sanoo.

Kirja on toteutettu monipuolisesti; siinä on mukana lukijaääni, videoita ja animaatio. Kirjasta pyrittiin tekemään malli, jonka mukaan selko-e-kirjoja voidaan tuottaa tulevaisuudessa.

”E-kirja soveltuu erinomaisesti selkokirjan muodoksi. Sitä on helppo käyttää ja se kiinnostaa lukijoita jopa perinteistä kirjaa enemmän. Ongelma on kuitenkin se, että e-kirjaan liittyvä tietotekninen osaaminen on selkokielen käyttäjien parissa usein vähäistä. Kirjaa ei esimerkiksi osata ladata omalle koneelle. Lisäksi kirjojen markkinoiminen ja jakelujärjestelmät ovat vielä täysin alkutekijöissä”, sanoo projektipäällikkö Hannu Virtanen Kehitysvammaliiton Papunet-verkkopalvelusta.

 

Selkokieliset e-kirjat sopivat myös kielen opiskelun tueksi

”Selko-e-kirjat soveltuvat erinomaisesti esimerkiksi suomen kielen opiskelun oheismateriaaliksi. Jos tekstin voi myös kuunnella ja ymmärtämistä on tuettu kuvilla, lukemisen kynnys laskee merkittävästi. Selko-e-kirjoja tulisikin mielestäni tuottaa ensimmäiseksi aihepiireistä, joissa on paljon arkipäivään liittyviä asioita ja sanastoa. Hyvä aihe olisi esimerkiksi lastenhoito”, Virtanen jatkaa.

Koiran hoitaminen -kirjassa mukana olevat videot on kuvannut Arto Joutsimäki ja animaation on tehnyt Jukka Fordell. Kirja on tuotettu Kehitysvammaliiton Papunet-verkkopalveluyksikön projektissa Selkoimaisu arjen tukena. Kirja on toteutettu iPadin iBook-formaatissa, ja se ilmestyy myöhemmin mahdollisesti myös ePub-kirjana.

 

 

Lataa kirja iPadille maksutta

Kirjan voi ladata ilmaiseksi iPadille osoitteesta
http://papunet.net/yksikko/selkoilmaisu-arjen-tukena

 


Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=1106

 
   

 
Takaisin