Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

4.12.2013
Järjestöbarometri: Luottamushenkilöiden löytäminen on yleinen huolehaihe
 

SOSTEn järjestöbarometrin mukaan kokonaiskuva paikallisyhdistysten toiminnan ja toimintaedellytysten kehityksestä kahden viime vuoden aikana on myönteinen. Toiminnan kysyntä on kasvanut joka toisessa ja toiminnan kokonaismäärä lähes joka toisessa yhdistyksessä.

Toiminnan kysyntä ja kokonaismäärä on vähentynyt vain kymmenesosassa yhdistyksiä. Keskimääräistä yleisempää toiminnan kysyn- nän väheneminen on ollut työttömien yhdistyksissä (23 %) ja kehitysvammayhdistyksissä (18 %).


Kuka lähtisi luottamustehtäviin?

Järjestöbarometrin mukaan vapaaehtoisten määrä on lisääntynyt noin joka neljännellä yhdistyksellä, mutta vähentynyt lähes yhtä suurella osalla yhdistyksistä. Vapaaehtoisten määrän kehitys on ollut myönteisintä mielenterveysyhdistyksissä. Vapaaehtoistoimijoiden määrä on huolena etenkin kehitysvammayhdistyksissä (86 %) ja työttömien yhdistyksissä (82 %).

Toiminnan edellytyksiin liittyvät asiat, kuten jäsenten, vapaaehtoisten ja toimintaan aktiivisesti osallistuneiden jäsenten määrä sekä tulot ja yhteistyöverkostot ovat valtaosalla yhdistyksistä joko pysyneet ennallaan tai kasvaneet. Kehitysvammayhdistyksistä lähes 70 % arvioi taloustilanteensa hyväksi.

Barometri vahvistaa yhdistysten jäsenten kokemuksia yhdistystoiminnasta. Barometrin mukaan kaikkein yleisin huolenaihe yhdistyksissä on, kuinka saada ihmisiä niiden luottamustehtäviin. Vastaajista 60 prosenttia pitää huolestuttavana luottamustehtävien täyttämisen onnistumista. Toimialoittain tarkasteltuna luottamushenkilöiden saaminen on pulmana yleisimmin aistivamma- ja kehitysvammayhdistyksissä sekä työttömien yhdistyksissä.


Barometri on julkaistu sivulla:
http://www.soste.fi/julkaisut.html


Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=1098

 
   

 
Takaisin