Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

11.11.2013
VANE-päivät: vammainen ihminen on työnhaussa samanlainen kuin muutkin
 

Valtakunnallisilla vammaisneuvostopäivillä oltiin hyvin yksimielisiä siitä, että vammaisten ihmisten tulee työllistyä avoimille työmarkkinoille. Enää vammaisia ihmisiä ei haluta suojella työnteolta. Meidän tulisi nähdä, että vammainen ihminen on työnhaussa samanlainen kuin muutkin.

Samoilla linjoilla oli myös tilaisuudessa puhunut työministeri Lauri Ihalainen. Ihalaisen mukaan silti yhä katsotaan liian usein rajoitteita, kun pohditaan vammaisen ihmisen työllistymistä:

”Tarvitaan iso asenteellinen muutos. Ei enää haeta vikaa ihmisestä, vaan luodaan työpaikalle edellytykset ihmiselle tehdä työtä.”

 

YK-sopimus ratifioidaan

Ministeri Ihalainen vakuutti myös, että pitkään odotettu YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksien sopimus ratifioidaan hallituskauden aikana:
”Näin tullaan tekemään.”

YK:n sopimuksen artikla 27 käsittelee vammaisten henkilöiden suhdetta työelämään. Artikla korostaa syrjinnän kieltämistä  työelämään liittyvissä asioissa ja painottaa pääsyä avoimille työmarkkinoille.

 

Vammainen voi olla täysin työkykyinen

Suomen työelämää ohjaavasta lainsäädännöstä on nyt poistettu käsite ”vajaakuntoinen”, koska se on koettu loukkaavaksi. Ministeri Ihalainen kertoi oman kokemuksensa sanavalinnoista:
"Olen oppinut erottamaan vammaisen ja osatyökykyisen työnhakijan. Vammainen henkilö voi olla täysin työkykyinen."

Ministerin lista vammaisten työllistymisessä on selvä: ensisijaista on työllistyminen avoimille työmarkkinoille ja vasta jos se ei ole mahdollista, mietitään tukitoimia. Vammaisen henkilön ei-työsuhteinen työelämäosallisuus on viimeinen vaihtoehto.

 

Hankintalaki uudistuu

Ministeri ottaa kantaa myös hankintalain uudistukseen. Kansallista hankintalainsäädäntöä ollaan uudistamassa sopivasti samaan aikaan, kun EU:n hankintadirektiivi valmistuu tammikuussa.

Ministerin mukaan nykyinenkin hankintalaki mahdollistaa, että kunnat voivat halutessaan asettaa sosiaalisia kriteerejä hankintaratkaisun edellytykseksi:
”Kriteeriksi voidaan esimerkiksi vaatia, että hankkijan pitää palkata vammaisia, osatyökykyisiä tai pitkäaikaistyöttömiä.”


Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät järjestettiin Nokialla marraskuussa.


"Luodaan työpaikalle edellytykset ihmiselle tehdä työtä", ministeri Lauri Ihalainen sanoi vammaisten työllistymisestä.
   

 
Takaisin