Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

28.10.2013
HS: Potilaiden sitominen loukkaa oikeuksia
 

Helsingin Sanomat kirjoittaa 28.10.2013 pääkirjoituksessaan, että perusoikeudet eivät riipu iästä tai toimintakyvystä. "Silti monet vanhukset, muistisairaat ja kehitysvammaiset eivät saa aina itse määrätä liikkumisestaan ja muusta tekemisestään."

Pääkirjoitus jatkaa, että harva hoitaja rajoittaa potilaan tai asiakkaan itsemääräämisoikeutta ilkeyttään. Tarkoitus voi olla suojella potilasta ja helpottaa hoitotyötä. Taustalla on kuitenkin paljon tietämättömyyttä ja välinpitämättömyyttä perusoikeuksista.

Lainsäädäntö on niin vanhentunut ja puutteellinen, että potilaiden oikeusturva vaarantuu. Ongelmaan ovat puuttuneet useasti myös eduskunnan oikeusasiamies ja valtioneuvoston oikeuskansleri.  Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan uutta lakia, jonka on määrä turvata asiakkaiden ja potilaiden mahdollisimman laaja itsemääräämisoikeus.

Lain soveltamisen pääkohteiksi ovat tulossa muistisairaiden ja kehitysvammaisten hoito sekä akuutti- ja päivystystilanteet. Lain ydin on varmistaa, ettei pakkoa käytetä mielivaltaisesti.

Sallituista rajoitustoimista päättäminen on vaikeaa. Nykyinen villi käytäntö ei voi jatkua.


Lue Helsingin Sanomien pääkirjoitus ja osallistu keskusteluun lehden sivulla:
Potilaiden sitominen loukkaa oikeuksia


Tukiliitto mukana lainsäädäntöä valmistelevassa työryhmässä

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan uutta itsemääräämisoikeuslakia, jonka tavoitteena on vahvistaa asiakkaan itsemääräämisoikeutta ja vähentää rajoitustoimenpiteiden käyttöä.

Laki korostaa ennaltaehkäisevien toimien merkitystä ja rajoitustoimenpiteiden viimesijaisuutta. Lakiluonnos on menossa eduskunnan käsittelyyn ensi keväänä. Tukiliiton johtava lakimies Sirkka Sivula on mukana lainsäädäntöä valmistelevassa työryhmässä.

Lue Tukiliiton lakimies Tanja Salisman blogikirjoitus
Saako oikeuksia rajoittaa?
 

Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=1050

Asiasanat: itsemäärämisoikeus, perusoikeudet, lainsäädäntö, itsemääräämisoikeuslaki

 
   

 
Takaisin