Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

7.10.2013
Vammaisten naisten kohtaaman väkivallan ehkäiseminen
 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisee oppaan vammaisiin naisiin kohdistuvasta väkivallan tunnistamisesta ja siihen puuttumisesta. Vammaisiin tyttöihin ja naisiin kohdistuu väkivaltaan samoin kuin muihinkin naisiin. Vammaisuus saattaa myös lisätä riskiä kohdata väkivaltaa. Aihe on kuitenkin ollut tähän saakka tabu. 

Suurin osa oppaan kirjoittajista on itse vammaisia naisia, jotka kirjoittavat eri elämäntilanteissa ilmenevästä väkivallasta ja keinoista tunnistaa se ja suojautua siltä. Artikkeleita täydentävät kokemusasiantuntijoiden omakohtaiset kertomukset kohtaamastaan väkivallasta. Tukiliiton Pia Henttonen kirjoitti oppaaseen artikkelin vammaisten naisten kohtaamasta seksuaalisesta väkivallasta. 

- Kehitysvammaiseen ihmisen kohtaamaan väkivaltaan liittyy erilaisia tekijöitä kuin esimerkiksi fyysisesti vammaisen tai aistivammaisen henkilön kohtaamaan väkivaltaan. Kehitysvamma vaikeuttaa ja hidastaa havaitsemista ja ymmärtämistä, Pia Henttonen sanoo.

Kehitysvammainen on erityisen haavoittuvainen:

- Hän ei välttämättä tunnista tilanteeseen liittyviä riskejä tai väkivallan uhkaa eikä kykene reagoimaan tarpeeksi nopeasti. Kehitysvammainen tarvitsee lähi-ihmisten myös selvittelyssä ja rikosprosessissa.

Opas julkaistaan 17.10.2013

Opas on tuotettu osana naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisen ohjelmaa, jonka yhtenä tavoitteena on parantaa lähisuhde- ja perheväkivallan uhrien kanssa työskentelevien sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten osaamista kohdata vammainen henkilö sekä herättää vammaispalvelun työntekijöitä havaitsemaan väkivalta.

Uskalla olla, uskalla puhua -opas julkaistaan Vammaisjärjestöjen naisverkosto 10 vuotta – seminaarissa 17.10.2013 Helsingin Säätytalolla.

Korkkarimarssi väkivaltaa vastaan 18.10.2013

- Perjantaina 18.10.2013 marssitaan väkivaltaa vastaan Korkkarimarssilla vammaisjärjestöjen naisverkoston toimesta. Marssille varustaudutaan korkokengin, ne voivat olla jalassa, rollaattorin korissa jne, Pia Henttonen kertoo.

Eduskuntatalolla luovutetaan eduskuntaryhmien puheenjohtajille Uskalla olla, uskalla puhua -kirjat ja vaaditaan heitä toimimaan väkivallan ehkäisemiseksi ja uhrien aseman parantamiseksi.

Uskalla olla, uskalla puhua – vammainen nainen ja väkivalta -opas on tarkoitettu erityisesti vammaisille tytöille ja naisille, heidän läheisilleen, vammaisten henkilöiden kanssa työskenteleville sekä jokaiselle meistä.  Vaikka kirja on kirjoitettu naisten näkökulmasta kannattaa muistaa, että myös vammaisen miehen riski kohdata väkivaltaa on kohonnut

- Opasta miesnäkökulmasta ei ole vielä kirjoitettu, mutta tarvetta sille olisi, Pia Henttonen sanoo.

Lisätietoja: Pia Henttonen, kouluttaja, pia.henttonen@kvtl.fi

 

Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=1025
 
   

 
Takaisin