Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Ajankohtaista

25.9.2013
Lapsiasiavaltuutettu ja järjestöt esittävät ensitiedon antamisesta Käypähoito-suositusta
 

Ensitieto-verkosto on pyytänyt Lastenlääkäriyhdistystä ehdottamaan Duodecimin Käypä hoito -johtoryhmälle, että se laatisi kansallisen hoitosuosituksen parantamaan ensitiedon antamisen käytäntöjä Suomessa.

Ensitiedolla tarkoitetaan tietoa, joka annetaan perheelle, kun perheenjäsenet kohtaavat lapsen tai sikiön sairauden tai vammaisuuden.

Verkosto perustelee aloitettaan ensitiedon antamisen laadun vaikutuksella perheen koko loppuelämään ja hyvinvointiin. Myös YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus, johon Suomi on sitoutunut, korostaa vanhemmille annettavan tiedon ja tuen merkitystä lapsen terveysoikeuden toteutumiselle.

Hankkeessa mukana oleva Miina Weckroth, Jaatinen, vammaisperheiden monitoimikeskus ry:n toiminnanjohtaja, kertoo, että esimerkiksi Irlannissa tutkimukseen ja näyttöön perustuvat suositukset ensitiedon antamisesta ja perheiden tukemisesta ovat käytössä kaikissa sairaaloissa, joissa hoidetaan lapsia. Irlannin malli on herättänyt kiinnostusta useissa maissa ja sen käyttöön ottoa harkitaan esimerkiksi Itävallassa ja Saksassa.

– Irlannissa sekä vanhemmat että terveydenhuollon ammattilaiset ovat olleet yksimielisiä siitä, että malli on tuonut kaivatun työvälineen ensitiedon antamiseen, Miina Weckroth toteaa.


Lisätietoja:
Ensitiedon antamisesta perheelle halutaan kansallinen suositus


Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=1017

 
   

 
Takaisin