Kokoonnuimme kauniina helmikuisena päivänä Kaarisillan kartanolle keskustelemaan Kaarisillan toiminnasta. Paikalla oli muusikko Pia Martikainen ja kuvataiteilija Antti Savolainen sekä toiminnanjohtaja Jukka Alanko ja kuvataideohjaaja Johanna Immeli. Antti on valmistunut kuva-artesaaniksi Kaarisillan kuva- ja mediataiteen osaamisalalta ja Pia puolestaan suorittanut muusikon tutkinnon musiikin osaamisalalta. Pohdimme Kaarisillan koulutusalojen ja toiminnan sisältöä ja merkitystä taiteilijan ammatissa toimimisensa kannalta.

Antin mukaan koulutus on antanut hänelle mittasuhteet ja perspektiiviä.

“Taiteen salat avautuvat kauniisti, kuten värit ja tyylisuunnat ja kaikki. Maailma näkyy kolmiulotteisena ja kauniina”, Antti täsmentää.

Pia puolestaan toteaa opiskelun olleen kivaa ja rankkaakin.

“Pääsin kirkkaasti läpi.”

Jukkaa kiinnostivat Antin, Pian ja Johannan ajatukset siitä, millainen merkitys koulutuksella on ollut, ja millaisia valmiuksia ammatissa toimimiseen se luo?

“Koulutus antaa perusosaamista kuvataiteen tai musiikin alalta, ja valmiudet toimia taiteen parissa. Oma taiteellinen ilmaisu kehittyy ja monipuolistuu opintojen aikana. Valmistuneet taiteilijat ovat löytäneet erilaisia mahdollisuuksia toimia omalla alallaan, esimerkiksi taidestudioissa ja -työpajoissa tai harrasteryhmissä”, Johanna kertoo.

Antin ajatuksissa koulutus ja työskentely ovat antaneet hänelle antiikkimaisia ideoita, perinteitä ja kaikkea, niin kuin esimerkiksi vuosittainen Lucia-konsertti.

“Kaarisilta on kaunis paikka, on luontoa ja linnut laulaa, tulee mieleen joku Grimmin satu. Olen iloinen, kun pääsin tänne”, Antti kuvailee.

“Mulle on tärkeintä, että mulla on ystäviä. Ystävät on tärkeitä”, hän huomioi.

“On mukava, että minulla on mahdollisuus tehdä täällä molempia, musiikkia ja kuvataidetta. Saan inspiraatiota animaatiotekniikasta ja kaikesta, esimerkiksi minua kiinnostaa japanilainen tyylisuunta, manga- ja animetyylit. Onneksi maailma on kolmiulotteinen. Se on teosteni lähtökohta, siten saa syvyyttä – kaksiulotteinen on liian lättänää.”

Pia puolestaan toteaa, että Kaarisilta antaa hänelle mahdollisuuden työskennellä ja tehdä musiikkia.

“Musiikki on kivaa. On mukava laulaa toisten kanssa, siinä saa tukea toisilta, ja on kiva tehdä yhdessä. On kiva kehittyä laulajana. Tämä on ainut paikka missä mä pystyn olemaan”, Pia kertoo.

Niin kuin Antti ja Pia kertoivat, oman ammatillisen toiminnan mahdollistajana Kaarisillalla on tärkeä tehtävä. Kaarisilta tukee ja luo mahdollisuuksia taiteelliseen työskentelyyn musiikki- ja taidestudioissaan sekä oman taiteellisen tuotannon esille tuomiseen mm. konsertein ja näyttelyin. Kaarisilta tuottaa vuosittain konsertteja ja tekee keikkoja erilaisiin tilaisuuksiin. Art Kaarisilta -galleria tarjoaa ympärivuotisen näyttelytilan Helsingissä. Joka toinen vuosi järjestettävä Kaarisilta Biennale -kuvataidetapahtuma tarjoaa kaikille taiteen tekijöille mahdollisuuden oman taiteen esille tuomiseen. Tämän lisäksi Kaarisillan taiteilijat osallistuvat teoksillaan näyttelyihin koti- ja ulkomailla.

“Kun saa kehuja taiteesta, niin tulee hyvä mieli”, Antti toteaa. On ihana nähdä muiden töitä.

Antista on kiva käydä näyttelyssä. Italian näyttelymatkasta hänelle jäi mukavia muistoja.

“Haluan, että ihmiset saavat nähdä teoksiani, ja kaunista taidetta. Haluan että myöhemminkin ihmiset saavat teoksistani inspiraatiota”, Antti visioi.

Pialle ystävät on tärkeitä, sekä konsertit ja esiintyminen.

“Olin mukana Pariisin matkalla esittämässä Aurinkolaulu-näytelmää. Esitin sitä joka antaa sudelle leipää ja olin kuorossa”, Pia muistelee.

Tulevaisuuden suhteen Antti haaveilee, että hänestä tulisi animaattori.

“Teen animaatioita ja äänitaidetta.”

Pia haaveilee, että saisi olla täällä Kaarisillassa.

“Haaveilen laulamisesta ja esiintymisestä, haluaisin päästä esiintymään idolini kanssa. Tykkään Haloo Helsingistä, osaan niiden lauluja”, Pia kertoo.

Pian ja Antin mielestä ammatillinen koulutus luo hyvän pohjan toiminnalle, on tavoitteena sitten taiteilijan työ tai oman elämän rikastuttaminen taiteen tekemisen kautta.

“On kivaa olla töissä Kaarisillassa ja laulaa oman ryhmän kanssa”, Pia korostaa.

“Valitsen siis musiikin työkseni nyt, aina ja ikuisesti. Se on minun juttuni! Olenhan muusikko!”

 

Hakuaika Kaarisillan ammatilliseen koulutukseen 15.3. – 5.4. 2017

Kaarisilta Biennale -näyttely on avoinna kesällä 27.6.-6.8. Näyttelyyn on avoin haku kaikille kuvataiteen tekijöille, haku 31.3.2017 mennessä. Lisätietoja www.kaarisilta.fi

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*